Het kan niet ongemerkt aan je voorbij zijn gegaan de afgelopen jaren. Het klimaat verandert. Op sommige dagen komt het water met bakken uit de hemel en staat je tuin binnen mum van tijd onder water. Op andere dagen lijkt het alsof je in een ver tropisch land bent beland. Deze extreme omstandigheden gaan we in de toekomst steeds vaker zien. Gelukkig kun je je voorbereiden. Met een paar simpele maatregelen zorg je er al voor dat niet al het regenwater richting het riool gaat. En met meer groen in je tuin houd je het hoofd koel tijdens heel warme dagen.
1. Plaats een regenton
Een regenton is de makkelijkste manier om water op te vangen. Regentonnen zijn in allerlei vormen en maten te koop bij doe-het-zelf winkels of tuincentra. Van luxe design regenopvang tot de ouderwetse regenton van hout. Je installeert een ton makkelijk zelf. Zet de regenton iets verhoogd op een stabiele ondergrond van tegels of grind. Zo kun je makkelijk bij het kraantje om water te tappen. Gebruik het water om de planten water te geven in je tuin. Regenwater is goed voor de planten en bovendien bespaar je zo op drinkwater.
Ik heb zelf op verschillende plaatsen in mijn tuin een vat geplaatst. Bedrijven gebruiken deze vaten voor het opslaan van voedsel of andere dingen. Een voorbeeld hiervan zie je op de foto. Controleer wel eerst of het vat niet gebruikt is voor het opslaan van giftige middelen en maak het vat altijd eerst goed schoon voordat je hem gaat gebruiken.
2. Tegel eruit, plant erin
Veel tuinen bestaan tegenwoordig uit tegels of andere verharding. In zo’n tuin kan het water als het heel hard regent geen kant op. Verminder daarom de verharding in je tuin en zorg voor zo veel mogelijk groen. Op plaatsen in je tuin waar je wel bestrating nodig hebt zoals op je terras of op het pad naar de schuur kun je materialen gebruiken die water doorlaten zoals grind of een waterdoorlatende betontegel. Deze maatregelen helpen om het te veel aan regenwater af te voeren.
Op de foto zie je hoe mooi grind kan zijn in een siertuin. Grind en split bestaan in veel kleuren en materialen. Kijk maar eens op de site van Amagard. Een verharding met grind of split kun je heel makkelijk zelf aanleggen. Ook het onderhoud vergt niet veel tijd. Beetje aanharken zo nu en dan en je bent klaar.
3. Plant een boom
Bomen zijn belangrijk in een tuin. Ik probeer er altijd ten minste een in een ontwerp mee te nemen. Ze geven echt sfeer aan je tuin en zijn een ideale landingsplek voor vogels. En als het heel warm is in de zomer is het heerlijk vertoeven in de schaduw van een boom. Wist je dat het in een tuin met een boom een paar graden koeler is. Voor iedere tuin is wel een boom te vinden. Heb je een kleine tuin? Kies dan voor een boom die niet binnen een paar jaar uitgroeit tot een enorme reus en op zijn minst twee seizoenen mooi is. Met bijvoorbeeld bloemen in het voorjaar, vruchten of een mooie herfstkleur.
Tip
Laat de bladeren die van de boom vallen gewoon liggen. Ze vormen de basis voor bladcompost en zijn een veilige schuilplaats voor dieren.
4. Vergroen je dak
Bedek het dak van je schuur, garage of veranda met planten. Een begroeid dak houdt het water langer vast dan een dak van dakpannen of een andere dakbedekking. Is je dak begroeid dan duurt het gemiddeld vier uur voordat het water na een fikse regenbui van het dak is! Een groen dak heeft nog veel andere voordelen. Groene daken dragen bij aan de biodiversiteit in jou wijk, zijn energiebesparend, geluiddempend en hebben een mooie uitstraling. Zowel platte als hellende daken kunnen worden voorzien van een groene dakbedekking. In veel steden krijg je subsidie als je een groen dak wilt realiseren. Even navragen! Het is de moeite meer dan waard.
5. Begin een moestuin
Leg je eigen moestuin aan. Het is heel leuk om je eigen groenten en kruiden verbouwen en je creëert naast een mooie plek ook gelijk een heel nuttige. Een moestuintje houdt namelijk geen warmte vast. Hierdoor blijft er op zonnige dagen echt een paar graden koeler in je tuin. Ook absorbeert de bodem van een moestuintje veel water. Je groenteplantjes hebben namelijk veel water nodig.
Tip
Online is er heel veel informatie te vinden over het beginnen van een moestuin en over wat en in welke tijd gezaaid kan worden.
6. Leg een gazon aan
Ik ben wel een voorstander van gras in een tuin. Het geeft je tuin een natuurlijke uitstraling en je kunt er alles op. Liggen, zitten, spelen, lopen (het liefst op je blote voeten). Een gazon heeft nog meer voordelen, het regenwater kan gemakkelijk in de ondergrond wegzakken. Hierdoor vult het grondwater aan en helpt het verdroging te voorkomen.
7. Hagen en struiken als afscheiding
In de nieuwbouwwijk waar ik woon overheersen de houten schuttingen. Heel praktisch zo’n schutting maar het is wel saai en eentonig. Mooier is om hagen en struiken als erfafscheiding te plaatsen. Goed voor de biodiversiteit en al het groen biedt een ideale schuilplaats voor veel soorten vogels, kleine zoogdieren en insecten.
Ook zorgen de hagen en struiken die in de volle grond staan voor een betere doorworteling van de ondergrond en zo voor meer opnamecapaciteit van regenwater in de ondergrond.
8. Zelf bladcompost maken
In plaats van al je tuinafval in de groencontainer te doen kun je ook zelf composteren. Het is heel makkelijk om te doen en het compost is super goed spul voor je tuin. Het compost leg je tussen de planten. Je verbetert hiermee het bodemleven en tegelijkertijd beschermt de compost je tuin tegen uitdroging. Hoe je compost van bladeren maakt lees je hier.
Tot slot
Dit zijn een aantal manieren om de tuin weerbaarder te maken tegen zware regenval en hitte. Als we allemaal 1 of 2 van deze maatregelen doorvoeren heeft dat al een positieve impact. Weet je niet precies wat er mogelijk is in jou tuin en kun je wel wat hulp gebruiken? Bel (06-51830191) of stuur mij een bericht.
Kijk ook eens naar de afbeelding hieronder. Hier zie je naast de maatregelen die ik heb genoemd nog veel andere.