Ik heb een eigen moestuin waar ik groente, kruiden en fruit kweek. De tuin ligt heel mooi in het recreatiegebied Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel. Omgeven door hoge bomen, helemaal aan het eind van het eerste pad. In het begin was het een behoorlijke uitdaging om van de kleigrond een mooie plek te maken en nog steeds lukt niet altijd alles. Maar het is gewoon heerlijk om buiten bezig te zijn, de plantjes te verzorgen en even niet de denken aan de dagelijkse dingen. Hieronder een verslag van een interview dat ik had met een tijdschrift over moestuinieren.
Het eerste jaar
Het eerste jaar dat we de tuin hadden ging het helemaal mis. Het was veel te nat. Het is stevige kleigrond. Alles mislukte. De planten die we erin zetten groeide niet, of verdronken in het water. Een tuinman heeft toen alles doorgespit, drainage aangelegd en een tegelpad en een terras aangelegd. Daarna hebben we het huisje erop gezet. Het tweede jaar ging alles beter.
Indeling
Onze tuin bestaat uit vier delen: een moestuin, een bloementuin, een wilde tuin, een boomgaard en een zitgedeelte met een huisje. Aan de achterkant loopt een brede sloot. In de boomgaard hebben we twee appelbomen, een pruimenboom, en een perenboom. In de bloementuin groeit van alles. Kattenkruid, zonnehoed, Japanse anemonen, ossentong, geraniums. Aan de waterkant hebben we een stuk met alleen maar brandnetels. Die laten we gewoon groeien. Goed voor de bijen en heel lekker om thee van te maken.
Grootste successen
Boontjes, peultjes en bieten lukken eigenlijk altijd. Maar het leukste is het om aparte groenten te kweken. Dingen die je niet in de supermarkt tegenkomt. Bietjes met strepen en snijbiet met roze stengels. Met tomaten kun je ook blijven experimenteren. Bij Vreeken in Dordrecht staat een kast vol met soorten in alle kleuren van de regenboog.
Wat gaat minder goed
Er wordt veel opgegeten door de slakken, hazen, fazanten. Voor de slakken planten we gewoon een extra rijtje groente dan laten ze de rest met rust. Ook een bloemkool kweken is mijn nog nooit gelukt. Het worden mini bloemkooltjes of er komen gaten of beesten in. Ik snap niet hoe kwekers dat voor elkaar krijgen. Ook vergeten we wel eens door te blijven zaaien. Dan hebben we ineens heel veel kroppen sla en houdt het daarna op met de oogst.
Tijdrovend
De laatste jaren heb ik echt te weinig tijd gehad om vaak op de tuin te zijn. Naast mijn werk als tuinontwerper en een gezin is het veel werk. In het voorjaar begin ik altijd enthousiast met het kweken en poten van planten maar al vrij snel kan ik het groeitempo van alles niet meer bijhouden. Gelukkig heeft mijn moeder de moestuin ontdekt en is hier nu dagelijks te vinden. Af en toe spring ik bij, help ik met snoeien en rommel een beetje rond. Komend seizoen hoop ik dat het weer gaat lukken om er vaker te zijn want het is een heerlijke plek.
Opbrengst
We hebben veel oogst van de zwarte bessenstruiken, frambozen, bramen, appels, peren en groente als bietjes, tomaten, mais, pompoenen. Misschien dat we in de zomer twee keer per week uit onze tuin kunnen eten, maar zelfvoorzienend leven is nooit de gedachte geweest achter de volkstuin. Het is gewoon leuk om bezig te zijn in de tuin, insecten en vogels te volgen en buiten te zijn.
Favorieten
Appeltaart, jam van zwarte bessen en allerlei soepen van venkel, pompoen en courgette.
Gouden tip
Behoud het evenwicht door een combinatie van bloemen en groenten te maken. Zo krijg je geen gigantische plagen en hoef je geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. En begin met makkelijke groente. Planten waarbij het bijna niet mis kan gaan, zoals radijsjes, sla, bietjes en courgette. Af en toe een beetje water geven is alles dat ze nodig hebben. Heb je weinig tijd dan is een automatisch bewateringssysteem een oplossing.
Hoe je van je achtertuin een eetbare tuin maakt, lees je hier.