Bladgeritsel Tuinontwerp

Je wilt een mooie tuin, maar je weet niet precies hoe je moet beginnen. Ik help je met een volledig tuinontwerp, een schets, een adviesplan voor de planten of met ideeën.

Menu
  • Home
  • Tuinontwerp
  • Tuinadviespakketten
  • Portfolio
  • Plantensteunen van staal
  • Mijn landje
  • Contact
Menu

Een tuinontwerp. Hoe gaat dat maken in zijn werk?

Gepubliceerd op april 14, 2022april 14, 2022 door Carla Wilhelm

Wilma: ‘Ik wil een poort in de tuin, waar je onderdoor kan lopen.’
Sjoerd: ‘Toch niet zo’n ronde? Die vind ik niet mooi.’
Wilma: ‘Nee geen ronde. Meer een luchtige met een blauwe regen.’  
Sjoerd: ‘De bomen moeten blijven.’

Ik zit aan tafel bij Wilma en Sjoerd. Vanuit de woonkamer kijk ik door een hoge glazen pui de tuin in. In de tuin staat een grote esdoorn, een trampoline, een tuinhuisjes en een aantal planten. Op de grond liggen grijze vierkante tegels.

Wilma gaat verder. ‘Wat ik wil is een tuin vol met robuuste planten met grote bladeren. Planten die tegen een stootje kunnen en niet zo veel onderhoud nodig hebben. Kijk dit vind ik mooi.’

Een tuin met verborgen hoekjes en weelderige beplanting

Ik luister en stel vragen. Wat is voor Sjoerd en Wilma een tuin? Wat willen ze erin beleven? Wie gaan er allemaal gebruik van maken? Houden ze van buiten eten? Wat willen de kinderen doen in de tuin?

Wilma: ‘Als ik aan een tuin denk, denk ik aan de tuin van mijn oma vroeger. Mijn oma had een kleine stadstuin, maar overal kon je je verstoppen. En helemaal achterin stond een vervallen schuurtje dat overeind werd gehouden door de takken van een klimop.

In de tuin van oma

Sjoerd: ‘Ik zie ons zitten aan een lange tafel met pasta en salades.’

Als ik mijn schrift heb volgeschreven ga ik de tuin in. Het leuke van stadtuinen is dat ze omsloten en rustig zijn. Je zou niet zeggen dat de Herenstraat hier om de hoek ligt. Tegelijkertijd is er altijd wel iets om naar te kijken. Iets verderop zie ik de buurman zijn terras schoon vegen en op een balkon slaat een vrouw een trui uit.

Ik loop met mijn meetlint van voren naar achteren, van links naar rechts, bepaal waar de bomen staan en maak foto’s.

Schetsen

Thuis ga ik aan de slag met het maken van de schetsen. Alle informatie die ik heb van de tuin, de wensen en het verhaal van Wilma en Sjoerd ga ik verwerken in een tekening. Ik zet cirkels op plekken waar het zonnig in de tuin, ik teken de looproute van het huis naar de schuur. Ik lees de lijst met wensen nog eens door. Teken, schrap, voeg weer iets toe.

De eerste schets

De eerste schets

Een tuin als een verborgen tuin. Met verschillende nisjes en een pad dat rond de borders loopt. Veel planten met verschillende bladstructuren, bloeiende vaste bosplanten en klimplanten die over de schuttingen groeien. Op het terras aan huis komen tegels. In de rest van de tuin grind. Helemaal achterin de tuin tegen de schuur bij de muur is de eerste ochtendzon. Daar komt een klein terras om koffie te drinken of de krant te lezen. De trampoline blijft op de plek waar hij staat, maar wordt wel omzoomd met een haag. Zo valt hij minder op.

Weer afspreken

Ik leg de tekeningen voor. Niet alleen ik vind dit een spannend moment ook Wilma en Sjoerd kijken kijken een beetje bezorgd. Zal het deze keer goed komen. Ze hebben al eerder een ontwerp laten maken, maar daar kwam iets uit dat ze helemaal niet wilden.

Wilma kijkt even en haalt al snel opgelucht adem. ‘Ohhh deze zien er leuk uit. Dat is precies de sfeer die ik bedoelde. Met die verborgen hoekjes. En de trampoline is zo ook mooi weggewerkt.  

De volgende stap

Wilma: ‘Wat is de volgende stap? Moeten wij zelf een hovenier regelen of regel jij dat?

Ik leg uit dat ik de schets verder uitwerk tot een definitieve tekeningen met de exacte maten, de materialen en ook dat ik een plan maak voor de planten. Als alles klaar is leg ik het plan voor aan een hovenier. Hij kijkt of alles dat ik verzonnen heb ook uitvoerbaar is en maakt een offerte.

Hoe is het verder gegaan?

Inmiddels is Marcel Hofman, de hovenier waar ik veel mee samenwerk, bij Wilma en Sjoerd langs geweest. Hij heeft met de tekening in de hand gekeken of alles wat ik verzonnen heb ook uitvoerbaar is. De offerte is inmiddels gemaakt. In april gaat Marcel aan de slag met het maken van de tuin.

Kosten

Tuinontwerp en beplantingsplan: 795,00
Aanleg: 16.000

Zoek je een idee voor de inrichting van je tuin of wil de border onder je appelboom maar niet lukken. Ik geef je advies om je plannen op de rails te krijgen. Dit kan met een volledig tuinontwerp, een schets, een adviesplan voor de planten of met een paar ideeen. Kijk op deze pagina voor meer informatie of bel (06-51830191) of mail mij (carla@wilhelm.nl)

Annet – “Onze tuin is nog maar kort geleden aangelegd, maar we zijn meer buiten geweest dan ooit!"

Jacqueline - "Het tuinontwerp heeft ons erg verrast. Dit hadden we zelf niet kunnen verzinnen."

Populaire blogs

achtertuin Alpenbloemen Beplantingsplan Beplantingsplan stadtuin bijen bijenhotel Bladcompost Boomstamtafel Buitenplaats Elswout Dahlia's Dobberend bos Festivaltuin groene voortuin Hamamelis Healing garden Insectenhotel Kamerplanten Les jardins de Marqueyssac Meetapparatuur Mini tuin Moestuin moestuinieren mooie voortuin Piet Oudolf rotterdam Stadse tuinen stadstuin stijltuinen Strandtuin Terras Thirsty light Tuindtrends 2018 Tuinenfestival Appeltern Tuinontwerp tuinrenovatie tuinschets Tuintips tuinvoorbeeld Vlinderhof volkstuin Water in de tuin winterbloeiers Wintertuin zelfgroentekweken Ziekenhuistuin

Bladgeritsel Tuinontwerp carla@wilhelm 06-51830191