Inheemse planten staan volop in de belangstelling. Bij veel gemeentes krijg je subsidie op elke inheemse plant die je in je tuin zet en ook staan de planten steeds vaker in de schappen van tuincentra. En dat is niet zonder reden. Inheemse planten hebben niet alleen een subtiele schoonheid, maar ze zijn ook van levensbelang voor het voortbestaan van veel insecten. Want met de insecten gaat het niet goed. Elk jaar neemt het aantal hommels, bijen en andere insecten die in je tuin voorbijvliegen of tussen je planten rondstruinen weer af.
Gelukkig is er nog hoop. Je kan ze op een simpele manier helpen door aantal inheems planten in je tuin te zetten.
Wat is een inheemse plant?
Inheemse planten zijn wilde planten die al eeuwenlang in ons land groeien. Ze zijn hier gekomen zonder menselijke tussenkomst en zijn dus niet in Amerika op de boot naar Nederland gezet of gekweekt door een kweker. De planten zijn heel sterk omdat ze passen bij onze bodem, onze dieren en ons klimaat. Ze zijn daardoor minder vatbaar voor ziekten en hebben ook minder onderhoud nodig.
Misschien heb je al inheemse planten in je tuin. Sommige zoals de korenbloem en de dagkoekoeksbloem komen vaak gewoon aanwaaien.
Waarom zijn inheemse planten belangrijk?
De meeste van onze insecten zijn samen met bepaalde inheemse planten geëvolueerd. Ze hebben elkaar nodig. Zo bloeit de zwarte toorts precies op het moment dat de steenhommel de nectar van de bloemen nodig heeft. Als de toorts verdwijnt, verdwijnt ook de steenhommel, en omgekeerd. Als de insecten verdwijnen, zal een heel deel van de voedselketen mee gaan in een verwoestende kettingreactie: vogels, konijnen, vossen … en dan uiteindelijk wij.
Daarom is het belangrijk om aan de inheemse plant een ereplaats geven. Al is het maar in een klein hoekje ik je tuin. Of laat een aanwaaiplant staan. Zo is een spontaan opgekomen brandnetelplant heel belangrijk voor de rupsen van verschillende vlindersoorten, zoals de kleine vos en de atlanta. Ze zijn er vrijwel helemaal van afhankelijk van.
Hoe weet je wat de juiste inheemse soorten zijn in je buurt?
Veel gemeente geven hier informatie over. Ook zijn er veel steden die subsidie geven op de aanschaf van inheemse planten. Woon je bijvoorbeeld in Rotterdam, dan krijg je voor elke vierkante meter inheems groen die je toevoegt aan de stad, 10 euro.
Waar kun je ze vinden?
Veel kwekerijen zijn gespecialiseerd in het kweken van inheemse planten. Maar je kunt de planten ook steeds vaker vinden bij de tuincentra bij je in de buurt. Wat je ook kunt doen, is de planten zelf zaaien. Cruydt-Hoeck biedt een ruime keuze inheemse en wilde planten en zaden van lokale herkomst.
Mag ik nu alleen inheemse planten in de tuin zetten?
Inheemse planten zijn heel goed voor het voortbestaan van insecten. Maar dat betekent niet dat je alleen nog maar inheemse planten in de tuin mag moet zetten. Dat zou zijn doel voorbijstreven. Normale planten als kogeldistel en zonnehoed hebben ook een meerwaarde voor je tuin. Ze bloeien langer dan inheemse planten en houden tot ver in het najaar hun vorm. Juist de combinatie van inheemse planten met normale vaste planten en siergrassen is vaak prachtig.
Wat kun je doen?
Met een aantal inheemse planten in je tuin maak je het leven van de bijen, vlinders en andere insecten een stuk aangenamer. Je kan de planten kopen bij een tuincentrum of zelf zaaien. Heb je het geluk dat ze vanzelf komen aanwaaien, geef ze dan de kans om te groeien en kijk hoe je ze kan combineren met de normale planten in je tuin.
Vind je dit moeilijk, dan help ik je graag. Ik experimenteer al jaren met inheemse planten in de tuin die ik huur op een volkstuinencomplex en weet inmiddels goed wat mooie wilde planten zijn en hoe ze het doen de tuin.
Bel of mail me direct: 06 51 83 01 91 of carla@wilhelm.nl.
Je las een blog van Bladgeritsel Tuiontwerp
Klik hier voor meer info over tuinontwerp
Klik hier voor mijn tuinadviespakketten