Vaak denken we bij het kiezen van planten voor de tuin aan de kleur van bloemen, de vorm van de bladeren en vergeten we de geur. En dat is jammer. Want met ruiken valt er zo veel meer te beleven in een tuin. Denk aan de geur van viooltjes of de 7up geur van Stachys Hidalogo. En niet alleen voor jezelf zorgen geuren voor avontuur in je tuin. Ook bijen en vlinders komen op bloemen af die ze lekker vinden ruiken.
Maar hoe doe je dat: een geurende tuin maken? Waar moet je op letten en welke planten ruiken lekker?
Kies geuren die bij jou passen
Geur is heel persoonlijk en dat komt omdat iedereen een uniek reukvermogen heeft. Zo vind ik de geur van vlierbloesem heel lekker: licht, zoet en zomers, maar misschien vind jij de witte schermachtige bloemen juist heel weeïg ruiken. Kies geuren die je aanspreken en die de gevoelens en stemmingen oproepen die je wilt ervaren. Misschien word je blij van de frisheid van citroenverbena of doet geur van lavendel je aan een vakantie in Zuid-Frankrijk denken. Vergeet niet dat geur niet altijd in bloemen zit. Sommige bladeren ruiken heerlijk (denk aan munt, tijm en citroenverbena), of vruchten zoals aardbeien en citroenen.
Denk na over de plekken waar je je wilt omringen door geuren?
Denk ook na over plekken die je zou willen ruiken. Zet bijvoorbeeld kamperfoelie naast je voordeur, rozen onder je openstaande ramen en omring je terras met planten die goed ruiken. Heb je een terras in de avondzon dan is dit de ideale plek voor planten die ‘s avonds sterker ruiken dan overdag. Zoals een vlinderstruik, teunisbloemen, of tabaksplant. De insecten zijn ook gek op deze bloemen en fladderen dan gezellig om je geen.
Wanneer wil je geur in je tuin?
Kies planten die op verschillende tijdstippen van het jaar geur afgeven, zodat er altijd iets te ruiken is in je tuin. Van de zoete geur van struikkamperfoelie op een koude winterdag tot de bloeiende rozen in de zomerzon.
Sommige struiken ruiken zelfs het hele jaar goed, zoals de bladeren van een eucalyptus boom of de takken van een magnolia boom.
Ik heb veel bloeiende planten in mijn tuin staan maar die ruiken helemaal niet. Hoe komt dat?
Dat komt door het kweekproces. Gekweekte tuinplanten missen vaak door kruising en selectie deze specifieke eigenschappen. Zo geven sommige tuinplanten geen nectar, missen ze geur of zijn ze vatbaar voor ziektes. Daarom is het belangrijk om voor biologisch geteelde en inheemse soorten te kiezen.
Kunnen geuren niet te veel worden?
Bij het maken van een geurige tuin is het slim om niet te overdrijven. Je hebt ook niet al je favoriete parfums tegelijk op. Als je kiest voor planten die op verschillende momenten bloeien, word je nooit overweldigd door een teveel aan geuren.
Ga op zoek naar de juiste geur voor in jouw tuin!
Bezoek een botanische tuin of een tuincentrum. Onderzoek welke planten je lekker vindt ruiken en vindt een goede plek voor ze.
Of laat mij een geurplan voor je tuin maken.
Bel of mail me direct: 06 51 83 01 91 of stuur een mail naar carla@wilhelm.nl.
Je las een blog van Bladgeritsel Tuinontwerp.
Klik hier voor meer info over tuinontwerp
Klik hier voor mijn tuinadviespakketten
Geurkalender
Januari:
Winterbloeiende kamperfoelie – lichte, zoete geur
Februari:
Sneeuwklokje – subtiele, honingachtige geur
Maart:
Magnolia – krachtige, citrusachtige geur
April:
Lelietje-van-dalen – frisse, bloemige geur
Jasmijn – rijke, bedwelmende geur
Mei:
Roos – diverse geuren, afhankelijk van de variëteit
Sering – zoete, bedwelmende geur
Juni:
Siererwt – zoete, delicate geur
Lavendel – kruidige, ontspannende geur
Juli:
Rozemarijn – kruidige, aardse geur
Oost-Indische kers – lichte, pittige geur
Augustus:
IJzerhard – citroenachtige, verfrissende geur
Dropplant – anijs
September:
Herfstaster – lichte, bloemige geur
Herfstkrokus – subtiele, aardse geur
Oktober:
Salie – kruidige, rustgevende geur
Chrysant – frisse, groene geur
November:
Winterheide – subtiele, aardse geur
Sneeuwbal – lichte, fruitige geur
December:
Kerstroos – subtiele, bloemige geur
Mahoniestruik – citrusachtige, verfrissende geur