Afgelopen zondag heb ik een bezoek gebracht aan de floating farm. Of beter gezegd aan de bouwplaats van de floating farm want het beton van het drie verdieping tellende bouwwerk is vorige week pas gestort. Als alles volgend planning verloopt lopen hier eind van het jaar 40 blije koeien rond.
De boerderij bestaat uit drie verdiepingen of beter gezegd landschappen. De eerste laag is het drijflichaam. Hier zijn zo’n beetje alle maritieme technieken toegepast om de boerderij zo stabiel mogelijk te maken. Dit moest ook wel want de initiatiefnemers kregen alleen een vergunning als ze konden garanderen dat de koeien niet zeeziek zouden worden. De floating farm beweegt nu niet of nauwelijks. Boven deze eerste laag komt de procesvloer. Hier gaat de boer straks van de melk volle yoghurt en volle melk maken en het eten voor de koeien bereiden. Ook is dit de plek waar je als bezoeker kunt kijken hoe alles in zijn werk gaat. En …….. op de mooiste plek van de drijvende stadsboerderij met een prachtig uitzicht over de Merwe-Vierhaven komen de koeien.
Zij kunnen hier straks lopen en liggen op een zachte ondergrond van rubber, rustig het eten verteren en als ze zin hebben via een brug naar een grasveld wandelen dat naast de boerderij ligt. Robotten houden de hele dag de boel schoon en schuiven het mest via sleuven de ‘stal’ uit.
Waarom een drijvende stadsboerderij?
Je kunt je natuurlijk afvragen wat het nut is van een floating farm. Er staan genoeg weilanden leeg. Kunnen ze daar niet gewoon lekker gaan grazen. Een woordvoerster legt uit waarom.
“Als de wereldbevolking zo door blijft groeien is er straks op aarde ruimte te kort om voedsel te verbouwen. De steden worden steeds groter om aan de vraag naar woningen te voldoen waardoor de burger letterlijk steeds verder van de landbouw af komt te staan. Kennis van gezonde voeding en voedingsproductie neemt verder af en de logistieke keten wordt steeds verder vergroot. Met dit project laten we zien dat het mogelijk is om de logistieke keten zo kort mogelijk te houden en het productieproces circulair.
De koeien upcyclen straks restproducten uit de stad die voor ons niet meer bruikbaar zijn. Zoals de restproducten van de bierbrouwers, de bakkers, de groenteverwerkers. De koeien vinden dit lekker en maken er de heerlijkste melk van. De koeien hebben echt geen eten nodig dat van de andere kant van de oceaan komt”.
Als de boerderij straks open is, mag je alles zien. De installaties, je kan de koeien zien en aaien, kijken hoe de boer de zuivelproducten maakt, wat hij de koeien te eten geeft en de producten die op de boerderij zijn gemaakt proeven en kopen.
Ik ga straks zeker kijken. Wil je op de hoogte blijven van de vorderingen? Kijk op www.floatingfarm.nl