Er is een huis waar ik een paar keer per week langs rij. Ik probeer altijd op te letten en tegelijkertijd naar de tuin te kijken. Want die trekt als een magneet tussen alle verder betegelde tuinen. In een korte flits zie ik een magnolia boom en bossen van lavendelblauw duifkruid.
Zouden niet alle voortuinen zo moeten zijn? Een tuin waar je voor stil blijft staan omdat je naar de bloemen en vormen wilt kijken. Een groene tuin maakt je blij, maar heeft nog meer voordelen.
Waarom zijn planten in je voortuin goed?
Van een groene tuin word je gelukkig. Hoe anders in het thuis komen in een tuin met witte margrieten en een boom met ritselende bladeren dan in een tuin vol met tegels. Je moet ook niet gek kijken als je ’s avonds een egel tegel komt of een foerangerende hommel die van de ene bloem naar de andere vliegt. Want planten zijn geweldige verstop- en etensplekken voor egels, insecten en vogels. En niet heel onbelangrijk. Woon je langs een weg waar veel verkeer doorheen gaat, dan zuigen planten als stofzuigers verontreinigende stoffen uit lucht.
Welke planten kies je voor je voortuin?
Je hoort het steeds vaker: kies inheemse als het gaat om bomen, struiken, planten, kruiden en (stinzen)bollen. Inheemse planten zijn wilde planten die al eeuwenlang in Nederland groeien. Het zijn sterke planten omdat ze passen bij onze bodem, onze dieren en ons klimaat. Ze zijn daardoor minder vatbaar voor ziekten en hebben ook minder onderhoud nodig. Geef ze een ereplaats in je tuin en combineer ze met reguliere planten. Zo heb je het beste van twee werelden.
Waar zet je ze neer?
Planten horen natuurlijk in de borders van je voortuin. Maar denk ook eens aan plekken waar je niet zo snel over nadenkt. Tussen de tegels van het pad. Of maak op het dak van het fietsschuurtje een wilde bloemenweide.
Hoe weet ik welke planten inheems zijn in mijn omgeving?
Veel gemeente geven hier informatie over. Ook zijn er veel steden die subsidie geven op de aanschaf van inheemse planten. Woon je bijvoorbeeld in Rotterdam dan krijg je voor elke vierkante meter inheems groen die je toevoegt aan de stad, 10 euro.
Een mooie inheemse boom voor je voortuin is bijvoorbeeld de dwergvorm van de Amerikaanse eik (Quercus palustris ‘Swamp Pygmy). De boom wordt niet grote dan 1,50 meter hoog en heeft in de zomer frisgroen blad en in het najaar prachtige herfstkleuren. Of plant een haag van verschillende inheemse struiken zoals vlierbes, meidoorn, krentenboom en sleedoorn. De haag krijgt bloemen en is een ideale schuilplaats voor vogels, insecten en kleine zoogdieren een plek om te schuilen en voedsel te vinden. Zie voor meer voorbeelden het blog dat ik eerder schreef.
Wordt het niet een rommel in mijn voortuin met al dat groen?
Een beetje rommelig is niet erg. Je kan altijd de snoeischaar pakken als je de tuin te wild vindt worden. Wat je ook doen is je tuin sterke lijnen en vormen geven. Zo ziet je tuin er altijd mooi uit, ook als je hortensia uitgebloeid is of als het winter is. Je geeft vorm met een haag, een pad of een bijzondere boom als een amberboom, kornoelje of een treurpeer.
Tip?
Zorg ervoor dat de indeling van je voortuin ook van binnenuit werkt. Ga voor je raam staan en bedenk wat je wilt zien als je uit het raam kijkt. Wil je mussen zien spelen tussen de takken van de meidoorn of wil je meer privacy creëren omdat je buurman (of buurvrouw) iets te nieuwsgierig is.
En nu?
Het is mooi weer, de zon schijnt: de hoogste tijd om van je voortuin een echte tuin te maken. Kom je er niet uit dan help ik je graag. Bel of mail me direct: 06 51 83 01 91 of stuur een mail naar carla@wilhelm.nl.
Je las een blog van Bladgeritsel Tuiontwerp
Klik hier voor meer info over tuinontwerp
Klik hier voor mijn tuinadviespakketten