Afgelopen zondag was ik een van de gelukkigen die met Boswachter Marieke van het televisieprogramma Binnenstebuiten mee mocht met een wandeling over buitenplaats Elswout. Elswout is het best bewaarde buitenverblijf van Nederland en in 1634 gesticht door de steenrijke koopman Carel Molijn. Gelijk als je buitenplaats binnen wandelt ga je echt terug in de tijd. Elswout is in bezit geweest van verschillende families en met iedere familie werd de tuin opnieuw volgens de laatste mode ingericht. Dat is duidelijk te zien aan de veschillende landschapsstijlen in de tuin. Aanvankelijk had het landgoed de Franse geometrische stijl, sinds de achttiende eeuw is het ingericht in Engelse landschapsstijl.
Rechte lijnen volgens de Franse stijl
Een strakke lindelaan. Kenmerkend voor de Franse geometrische stijl die in e 17e eeuw in de mode was. In de schaduw van deze speciaal gesnoeide bomen wandelden de dames. Zo kregen ze geen kleurtje in de zon. Iets dat in die tijd een teken van armoede was. De lindes zitten helemaal vol met scheuren en holletjes. Een fantastische plek voor dieren. Vogels bouwen hun nesten in de bomen en vleermuizen maken hier hun kraamkamers.
Engelse landschapsstijl
Rond 1750 kreeg men een voorkeur voor glooiende lijnen en een natuurlijke uitstraling. Met meanderende beekjes, donkere bossen, open weilanden, heuvels en kronkelende paadjes maakten men een natuur die leek op een romantische natuur. Een natuur die een bepaalde stemming bij je opriep en waar je bij kon wegdromen. De tuin moest een mooie en harmonieuze omgeving zijn waar je rustig kon wandelen met je familie, je kinderen of met je zakenpartners (om ze te imponeren).
Follies
Het bos staat ook vol met follies, kleine bouwwerken die dienden ter vermaak. Dit is de kluizenaarshut. Volgens boswachter Marieke gaat het verhaal dat iemand betaald werd om hier te gaan zitten.
Orangerie
De orangerie is een van de bijgebouwen van de buitenplaats. Dit was de plek waar de familie de bijzondere kuipplanten lieten overwinteren. Daar waren ze zuinig op want in die tijd waren oranjebomen iets bijzonders en een teken van rijkdom. De planten kwamen immers van ver en kocht je niet even op de hoek in het tuincentrum.
Het grote huis
Dit is het derde huis dat geplaatst werd, want met iedere familie kwam er ook weer een nieuw huis. Belangrijkste inspiratiebron van Architect Constantijn Muysken voor het ontwerp van het huis waren de zestiende-eeuwse villa’s buiten Rome. Het huis wordt nu opgeknapt en gebruikt als kantoor.
Dit weiland verandert in het voorjaar in een bloemenzee van stinzenplanten.
Op weg naar de ijskelder. Hierin werden grote blokken ijs bewaard. Hiermee creëerden de bewoners een natuurlijke koelkast en konden zo langer eten bewaren. De ijskelder wordt nu bewoont door verschillende kolonies vleermuizen. Ik was vooral weg van het muurtje van oude dakpannen.
Buitenplaats Elswout is zeker een bezoek waard! Heerlijk park om rond te wandelen en je te laten vermaken door de wisselende beelden en de gekke bouwwerken. Het park is dagelijks geopend. Kijk voor meer informatie op de website van staatsbosbeheer.