Je ligt loom in je strandstoel onder de bladeren van de appelboom. Terwijl je voeten dobberen in een teiltje met water, kijk je door je zonnebril naar de planten in je tuin. De bladeren van de hortensia’s hangen slap. De plant heeft het net zo zwaar als jij. De salvia’s lijken zich juist niets aan te trekken van de zinderende warmte. De kopjes van de bloemen wiegen in de wind en vallen niet loom achterover tegen een andere plant.
Ook lavendel en ezelsoor houden het hoofd koel.
Wat maakt deze planten hittebestendig? Als je naar de planten kijkt is er een ding dat de zonaanbidders met elkaar gemeen hebben: ze hebben grijsgroen bladeren. Sommige bladeren hebben ook een waslaag, andere zijn bedekt met haren.
Wat doen grijze bladeren wat donker groene bladeren niet doen?
De grijze bladeren reflecteren een deel van de zonnestralen, waardoor de plant veel minder warmte absorbeert dan een plant met groene bladeren. Ook hebben grijze bladeren planten vaak een dikke waslaag of haren op het oppervlak van hun bladeren. De was en de haren verminderen de verdamping van water uit de bladeren. Zo is de plant beter in staat is om water vast te houden tijdens hete en droge omstandigheden.
Welke planten met grijsgroene bladeren staan goed in je tuin?
Een van mijn favorieten is slangenkruid. De bloemen zijn zo mooi dat je er als vanzelf voor stil blijft staan. De naam ‘slangenkruid’ is afgeleid van de slangachtige vorm van de bloemknoppen. Gaan de bloemen open dan veranderen de knoppen naar opvallende bloemtrossen in verschillende kleuren, zoals blauw, paars, roze of wit. Ook bijen, vlinders en andere insecten zijn gek op de bloemen.
En koningskaars. De plant heeft grote grijze harige bladeren. Deze beharing helpt de plant om vocht vast te houden en biedt bescherming tegen extreme weersomstandigheden. Je ziet de koningskaars veel in de duinen langs de Noordzee. Bijzonder aan de plant is de hoge toren van heel veel kleine gele bloemen. De plant maakt een overvloed aan nectar aan en trekt dan ook veel verschillende insecten aan.
Andere vaste planten met grijze bladeren:
Lavendel
Santolina chamaecyparissus (heiligenbloem)
Stachys byzantina (ezelsoor)
Salvia (salie)
Calamintha nepeta ‘Blue Cloud’ (steentijm)
Lychnis coronaria (prikneus)
Hoe combineer je met grijsbladige planten?
Lavendel, salie en heiligenbloem hebben bloemen in subtiele kleuren als lichtpaars, lila en zachtgeel. Je kan planten toe voegen met meer opvallende planten, maar het is ook mooi om de uitstraling van je tuin rustig en zacht te houden. Combineer de grijsbladige vaste planten met struiken met een mediterrane uitstraling als een vijg, Toscaanse jasmijn of kardoen.
In ons land kan de regen ook met bakken uit de lucht komen. Kunnen de hittebestendige planten daar tegen?
De periodes waarin nauwelijks neerslag valt, worden steeds langer. En als het dag regent dan valt erin relatief korte tijd veel neerslag. Iets waar je hittebestendige planten niet van houden. Een goede afwatering is voor deze planten dus essentieel. Heb je zware kleigrond in je tuin? Meng deze grond dan met kippengrit of schelpengruis. Zo houden je planten droge voeten in de winter en hebben ze in de zomer genoeg vocht. Wat je ook kan doen is je planten in een verhoogde border zetten. 15cm is al hoog genoeg. Het te veel aan water stroomt dan vanzelf naar beneden.
Wat doe ik met mijn hortensia’s in mijn tuin als het warm en droog is?
Hortensia’s hebben heel veel water nodig. Tijdens warme water moet je er bijna met een gieter naast blijven staan. Wat helpt is om de hortensia’s te omringen met natuurlijke zonneschermen. Zet je hortensia’s in de schaduw van een struik met dichte bladeren en een brede groeiwijze. Zo bescherm je de de planten tegen direct zonlicht tijdens de heetste uren van de dag. Wat ook helpt is om de grond rondom je dorstige planten te bedekken met een laag mulch zoals boomschors of houtsnippers. De mulch houdt je grond vochtig en koel en vermindert verdamping.
Samenvatting
De zomers in Nederland worden steeds warmer en droger. Het is slim om je tuin hierop aan te passen door voor planten te kiezen die tegen droogte kunnen.
Wil je je tuin hitteproof maken? Ik help je graag. Bel of mail me direct: 06 51 83 01 91 of carla@wilhelm.nl
Je las een blog van Carla Wilhelm, van Bladgeritsel Tuinontwerp
Klik hier voor meer info over tuinontwerp
Klik hier voor mijn tuinadviespakketten