Hoe creëer je een mediterrane tuin die je het gevoel geeft dat je op vakantie bent?

Als je op vakantie bent in Spanje eet je altijd buiten, houd je middagdutjes onder het filterend licht van een pergola met druiven en ben je omringd door roze bougainvilles. Thuis wil je dezelfde sfeer oproepen in je tuin, maar als je naar je buiten kijkt vraag je je af hoe je dat moet doen. Van je poldertuin of stadstuin maak je nou eenmaal geen Spanje. Wat je wel kunt doen is mediterrane elementen in je tuin brengen die je terug voeren naar je mooie momenten in Zuid Europa. Ik heb er 6 voor je verzameld.

Een tuin in Zuid-Frankrijk met heiligenbloem en rozemarijn

1. Mediterrane planten

Je mediterrane tuin zet je vol met geurende mediterrane planten zoals lavendel, rozemarijn en jasmijn. Deze planten houden van droge omstandigheden en hebben weinig onderhoud nodig. Ideaal voor onze zomers die ook steeds droger worden. Tussen deze planten zet je planten met een mooie bladstructuur en grijsgroene bladeren zoals lamsoor, kardoen en artemisia. En wat het ook goed doet in ons klimaat is een vijg. Je kan de vijg middenin een border in je tuin zetten, maar je kan hem ook leiden langs een kale muur of schutting.

De lilablauwe kleur van lavendel

2. Hoe zorg je voor schuw in je tuin

In warme landen vind je overal schaduw plekken. Onder de bladeren van een plataan, een parasol, een pergola. Misschien heb je geen plek in je tuin voor een grote boom, maar een pergola past overal. Een pergola kun je kant en klaar kopen, maar je maakt ze ook makkelijk zelf. Wat je nodig hebt zijn 4 palen die als staanders dienen en balken die het dak gaan vormen. Het dak maak je niet helemaal dicht maar half open. Zo zorg je voor een betere luchtcirculatie en koeling. Poot langs de staanders een druif of blauwe regen groeien of maak een transparant dak met een takkenmat. Dit geeft een mooi filterend licht.

Schaduwplek onder de pergola

3. Water

Water is een belangrijk onderdeel in mediterrane tuinen. Het geluid en de reflecties van het water werken verkoelend en rustgevend. Heb je geen plaats voor een grote fontein als op de foto? Zet dan een waterschaal tussen de planten in je border. Niet alleen leuk voor jezelf om naar te kijken, maar ook noodzakelijk voor bijen en vogels om tijdens warme zomerdagen uit te drinken.

Ronde vijver met een borrelend fontein

4. Terrassen

De meeste tuinen hebben een terras aan huis, maar het is veel leuker om verschillende plekken in de tuin te hebben waar je kunt zitten. In de schaduw onder de pergola of achterin de tuin in de bedwelmende geur van jasmijn. Houd de terrassen klein en maak ze van kleine keitjes of kiezels zoals je veel in Spanje en Italië ziet.

Bestrating van kleine tegels en kiezels zoals je veel in Spanje en Italië ziet.

5. Felgekleurde muur

In je mediterrane tuin geen ingetogen kleuren maar felle kleuren als het kobalt blauw van de zee of aardetinten als roodbruin en mosterdgeel. Deze helderdere kleuren temper je met het groen van de bladeren van de planten of de lichte kleuren van grind.

Een felgekleurde terracotta muur met een klimroos

6. Tuinieren in potten

Potten met planten. In de landen rond de middellandse zee zie je ze overal staan. In smalle straatjes naast voordeuren, op smalle randen van balkons, op traptredes. Met potten maak je snel een minituin. Vind je het resultaat niet mooi dan schuif je met de potte of vervang je een plant. Je tovert zo op een snelle manuier een andere tuin in elkaar. Veel planten groeien goed in potten, van winterharde perkplanten tot bollen, kruidachtige planten, groenten en fruit en zelfs struiken en bomen.

Een dichte veranda biedt toch veel meer schaduw?

Met een veranda maak je een ruimte dicht. Hierdoor kan het onder het dak heel benauwd en warm worden. Een pergola heeft een open dak en geen dichte wanden en sluit de beweging van lucht niet helemaal af. Tijdens warme dagen is het onder een pergola daarom heerlijk toeven.

Een pergola met een open dak. Je kan er ook voor kiezen om meer horizontale palen te plaatsen of een klimpant over de pergola te laten groeien.

Maar doen die planten uit het middellandse zeegebied het wel op mijn kleigrond?

Mediterrane planten houden van zon. Zet ze daarom op een plek waar ze minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht hebben. Heb je zware kleigrond meng hier dan wat grind of zand doorheen en gebruik niet te veel organisch materiaal zoals compost of mest. Bedenk dat de planten die het goed doen rond de middellandse zee daar met hun wortels in het zand of tussen de rotsen staan.

Muurfijnstraal (Erigeron karvinskianus) groeit het liefst op hele arme zanderige grond.

Tip

Doe ideeën op.

Gebruik online bronnen zoals Pinterest om ideeën op te doen. Bezoek lokale tuinen als je op vakantie bent. Maak een lijstje met elementen die je in je tuin wilt hebben. Misschien heb je altijd al een jeu de boules baan in je tuin willen hebben.

Je las een blog van Carla Wilhelm, van Bladgeritsel Tuinontwerp

Kan jouw (stads)tuin wel een opfrisser gebruiken? Ik help je graag.

Klik hier voor meer info over tuinontwerp
Klik hier voor mijn tuinadviespakketten
Of bel of mail me direct: 06 51 83 01 91 of carla@wilhelm.nl

Carla Wilhelm