Ik was deze zomer in Italië. Ik begon in het noorden en eindigde helemaal in het zuiden van het land. Onderweg bezocht ik tuinen. Tuinen in parken, tuinen bij villa’s en tuinen bij paleizen zoals Palazzo Farnese in Caprarola: een kleine stad in de provincie Viterbo. De ligging van het paleis bovenop een heuvel is spectaculair en ook de toegang via een aantal diagonale trappen is ronduit imposant.
Caprorola
Aan de voet van het paleis ligt het dorp Caprorola. Het dorp is in tweeën gesplitst door een rechte straat. Dit geeft het paleis een dramatische entree en uitzicht. Vanaf de ingang van het paleis kijk je via de weg naar de horizon in het lagergelegen dal. En vanuit het dorp kun je niet anders dan vol ontzag naar het kasteel kijken.
Palazzo Farnese
Ook van de villa kun je alleen zuchten van verwondering. Het paleis diende als zomerresidentie voor de kardinaal Alessandro Farnese: een telg uit het Huis Farnese, waaruit vele wereldlijke en kerkelijke leiders zijn voortgekomen. Het paleis heeft 5 verdiepingen, zalen met de meest schitterende fresco’s en een fascinerende wereldkaart. Op de kaart staat ook Nederland, maar niet als zelfstandig land. Ook ontbreken Australië en Nieuw Zeeland want die waren nog niet ontdekt.
Maar ik kwam hier voor de tuinen
De tuin bij het paleis is een van de mooiste voorbeelden van een renaissancetuin en vertelt als een verhaal. Via een loopbrug wandel je de symmetrische tuin in met strak geschoren hagen. Vroeger stonden er ook bloemen in de buxusvakken. Maar toen andere tuinen in de mode raakte, raakte de tuin in verval. Alleen de buxus hagen overleefden het.
Naar de wilde tuin
Heb je zin in avontuur, dan wandel via de hoge trap naar het wilde gedeelte van de tuin. De treden van de trap bestaan bestaat uit brede ronde stenen en smalle platte stenen die in een v vorm liggen. Boven aangekomen beland je in een bos. Het bos is een groot contrast met de symmetrische tuin waar je net vandaag komt. Hier groeien de bomen en planten niet in een rechte lijn, maar zijn op een heel natuurlijke manier in de grond zijn gezet. Het bos lijkt op wilde natuur. Een plek vol spanning, natuur, en sprookjesachtige beplanting. Hier kon de kardinaal met zijn bezoek verstoppertje spelen en konijnen vangen.
Waterelement
Als een stuk door het bos hebt gewandeld, kom je op een open plek. Wat je hier ziet is overweldigend. Vanaf een hoger gelegen buitenverblijf stroomt water via een kanaal van een langwerpige rivierkreeften de heuvel af. Langs het kanaal staan muren met daarin gemetselde schelpen en nissen met beelden. Het is duidelijk dat Kardinaal Alexandro Farnese met dit spektakel zijn de grootsheid wilde tonen.
Na het bos en de woeste waterloop ontspanning in het buitenhuis
In het buitenhuis kon de kardinaal ontspannen. Hier was hij ver weg van het paleis, want er zat een bos tussen en een gracht. De tuin rondom het buitenhuis is weer symmetrisch. De tuin bestaat uit altijd groene buxushagen, indrukwekkende beelden en overal opborrelend water uit fonteinen van steen. Bijzonder is ook is het contrast tussen de hoge brede pijnbomen en de smalle cipressen.
Vertaling naar je eigen tuin
In je tuin kun je net als de tuin bij villa Farnese een verhaal maken. Vlakbij je huis houd je het overzichtelijk. Naarmate je verder je tuin in wandelt wordt het wilder. Wuivende grassen, wilde bloemen en dan helemaal aan het eind van je huis maak je een plek om te ontspannen: een tuinhuis, een pergola of een terras tussen de struiken. Ver weg van je woonhuis en je dagelijkse beslommeringen. Hier mijmer je over het leven en bestudeer je een langs vliegende hommels.
Wil je ook een tuin met een verhaal? Maar weet je niet hoe je dat moet doen. Ik help je graag. Bel of mail me direct: 06 51 83 01 91 of carla@wilhelm.nl.
Je las een blog van Bladgeritsel Tuiontwerp
Klik hier voor meer info over tuinontwerp
Klik hier voor mijn tuinadviespakketten