Ga voor wild en laat je tuin leven

Langzaam vindt een verschuiving plaats van keurig aangeharkte tuinen naar steeds wildere varianten. Tuinen met golvende grassen, natuurlijke materialen en onverwachte vormen. Met je handen in de aarde, de natuur ruiken, wandelen langs wilde bloeiende borders. Daar worden we gelukkig van!

Maar hoe maak je een tuin? Welke planten zet je erin?

Wilde border met beemdkroon
De roze bloemen van beemdkroon

Wild in je tuin, op je schuur en langs je pergola

Het is natuurlijk heel fijn als je een grote tuin hebt, waar je je eigen alpenweide kunt maken. Maar ook op je balkon of in je kleine stadstuin kun je een wilde tuin creëren. Gebruik het dak van je schuur of de gevel van je huis en laat er planten groeien. Sedum daken zijn er in verschillende soorten. Van kleine vetplanten tot hogere kruidenplanten. Hier maak je de mooiste schuurtuintjes mee. En laat langs de schuttingen rond je tuin of langs de staanders van je pergola een kamperfoelie of blauwe regen groeien.

Pergola met blauwe regen
Tuin met uitzicht op de polder en een blauwe regen die langs de pergola klimt

Planten die je tuin een wilde uitstraling geven

Het belangrijkste bij een wilde tuin is de beplanting. Grassen zijn bij uitstek planten die voor een losse natuurlijke sfeer zorgen. De fijne bloempluimen dansen bij het minste briesje al vrolijk in de wind en zorgen voor dynamiek in je tuin. Plant tussen deze grassen vaste planten als salvia, duizendknoop en dropplant. Ze steken met hun hoge stelen mooi tussen de grassen uit. Heb je weinig plaats in de tuin zet de planten dan in een grote pot op je terras.

Natuurlijke tuin met siergrassen en vaste planten
In deze tuin aan de Rotte zie je hoe de lampenpoetsersgrassen zich tussen de planten door weven. 

De vormen van een wilde tuin: harmonieus of juist contrasterend

Bij een tuin met een natuurlijke uitstraling denk je al snel aan vloeiende lijnen en gebogen vormen. Maar ook rechte lijnen en grote vierkante tegels gaan goed samen met een wilde tuin. Op de foto zie je hoe juist het contrast tussen de losse beplanting en de rechte lijnen heel mooi is.

Wilde tuin met rechte lijnen
Rechte lijnen met weelderige beplanting in een stadstuin Rotterdam Noord

Materialen

In een natuurlijke tuin komen verweerde meubels van hout of cortenstaal het best tot hun recht. Mooi is bijvoorbeeld een bank van een boomstam, een muurtje van gestapelde stenen of een tafel van gebruikte pallets. Wees creatief in het gebruik van materialen. Veel materialen die eigenlijk op de vuilnishoop terecht komen kunnen nog prima dienst doen als eyecatcher in je tuin. Let er wel op dat het allemaal niet te gekunsteld en rommelig wordt. Een strak vormgegeven meubel van cortenstaal kan ook prachtig combineren met de weelderige beplanting in je tuin.

Tuin van gecycelde materialen

Verwilderingsbollen

Verwilderingsbollen zijn ideaal. Het zijn sterke bollen die makkelijk aanslaan en elk jaar weer terug komen. En het leuke is …..het worden er elk jaar meer. De mooiste stinzebollen zie je elk voorjaar op de grasvelden rond landgoederen: sneeuwklokjes, boshyacinten, tulpen en bijvoorbeeld anemonen. Nu hebben we niet allemaal een landgoed maar ook in een kleine stadstuin is er altijd wel plaats voor bollen. Je kunt de bollen in het gras poten of tussen de planten in de border. Heb je geen plaats in je borders, zet de bollen dan in potten. Het zijn echte cadeautjes voor in de tuin.

Stinzebollen voor in je tuin
Sneeuwklokjes bij landgoed Amelisweerd

Wild betekent niet onderhoudsvrij

Misschien denk je dat een natuurlijke tuinen onderhoudsvrij is. Je kiest wat planten uit en laat dan alles zijn gang gaan. Maar het is niet zo makkelijk om de natuur na te doen. Aan een mooie wilde tuin ligt vaak een goed doordacht plan ten grondslag. Ook is enig snoei en knipwerk noodzakelijk om de tuin mooi wild te houden en niet een ondoordringbaar woud van planten. In onze achtertuinen zijn immers geen dieren die aan de struiken knagen of hebben regen en wind vrijspel.

Wilde tuin
Gecontroleerde wildheid op mijn volkstuin in Nieuwerkerk

En nu?

Ga aan de slag. Maak van je tuin een wilde en levendige tuin en inspireer de omgeving. Weet je niet waar je moet beginnen vraag mij dan om advies. We kijken dan samen hoe we je tuin kunnen omtoveren tot een zorgeloze plezierige wilde ruimte.

Carla Wilhelm