Je struint door de jungle van Borneo en wordt omringd door groen. Links en rechts zie je lianen, bananenbomen, reusachtige varens en felgekleurde bloemen. Na elke bocht ontdek je weer iets nieuws. Zo’n mysterieuze sfeer zou je in je eigen tuin ook wel willen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Ik geef je een paar tips.
Zorg voor een verrassingseffect
De paden in de jungle zijn niet recht, ze slingeren tussen de bomen en planten door. Je blijft doorlopen, want een paar meter verderop staat misschien nog wel een mooiere palmboom. Of een bungelende aap? Om dat verrassingseffect ook thuis te creëren, maak je een border in het midden van je tuin met een kronkelend pad eromheen. Dit zorgt ervoor dat je om de border heen wilt lopen om te kijken wat erachter te zien is. Misschien wel een schaduwrijk terras onder de bladeren van een boom?
Strategisch plant-de-campagne
In het regenwoud groeien de planten in verschillende lagen. Deze opbouw van planten kun je ook toepassen in je eigen tuin. Je begint met de bomen en struiken. Zij vormen de structuur van je tuin. Plant ze strategisch. Bijvoorbeeld om het uitzicht op de buren te blokkeren of te zorgen voor extra schaduw bij je terras. Rondom de bomen zet je struiken en vaste planten, zoals moerasspirea en varens. Gaten vul je op met laagblijvende planten, zoals mansoor en trilgras. Planten die het hele jaar door bladeren houden en een mooi groen tapijt vormen.
Contrasterende kleuren
Je denkt misschien; hoe kleurrijker de bloemen, hoe jungleachtiger het resultaat. Maar te veel kleur vertroebelt snel, net als bij een schilderspalet. Beter is om een beperkt aantal kleuren te kiezen en je daaraan te houden. Daarbij is het goed om te bedenken dat tegenpolen elkaar versterken. Zo wordt de kleur van een blauwe iris of paarse clematis nog intenser als je er bijvoorbeeld een Mexicaanse zonnebloem naast plant.
Zoek het hogerop
Geen grote tuin, maar toch een jungle-effect creëren? Ga de hoogte in. Laat klimplanten als kamperfoelie of passiebloem tegen hekken en muren omhoog slingeren. De dichtbegroeide bladeren en bloemen geven je een gevoel van wildernis. Wat je ook kunt doen, is je schutting (deels) vervangen door een haag van wilde roze, sleedoorn, een krentenboom of liguster. Met de bloemen en bessen lok je binnen een mum van tijd vogels, vlinders en bezige bijtjes naar je tuin. Voor je ’t weet, waan je je in de tropen.
Biodiversiteit: de mooiste tijd
Bij een jungletuin denk je al snel aan kokospalmen en bananenbomen. Exotische planten die van nature niet in Nederland voorkomen, maar je tuin wel een jungletintje geven. Zeker een bananenplant, zoals de ‘musa basjoo’. Combineer deze planten wel met inheemse soorten, zodat je tuin ook interessant blijft voor insecten en vogels. Er zijn genoeg inheemse planten die – door de vorm van de bladeren of kleur van de bloemen – voor een jungleachtige sfeer zorgen. Denk aan een varen of een lindeboom met z’n grote, frisgroene bladeren.
Aan de slag met jouw jungletuin
Wat de afmetingen van je tuin ook zijn, een jungle-effect creëren kan altijd. Het geheim van de jungletuin zit ’m in de kronkelpaadjes, strategisch geplaatste borders en zorgvuldig opgebouwde beplanting. Zin om jouw tuin het jungle avontuur aan te gaan? Laat je inspireren door tuinontwerptijdschriften. Zoek online naar afbeeldingen. En maak een moodboard met kleuren en elementen die je aanspreken. Succes!
Andere wensen of wil je meer advies?
Bel of mail me direct: 06 51 83 01 91 of stuur een mail naar carla@wilhelm.nl.
Je las een blog van Bladgeritsel Tuiontwerp
Klik hier voor meer info over tuinontwerp
Klik hier voor mijn tuinadviespakketten