Schaduw en verkoeling in de tuin? Plant een boom.

Het is warm. De thermometer geeft 36 graden aan. In je tuin heb je alles uitgeklapt wat je in huis hebt. Een elektrisch zonnescherm aan de gevel van je huis. Een xxl zweefparasol in het gras. Een Coolfit zonnezeil tussen de schuur en de schutting. Maar waar je ook zit, de hitte valt als honderd fleecedekentjes om je heen. Het zweet breekt je uit. En het enige dat je wilt, is zo snel mogelijk naar binnen gaan.

Wat je nodig hebt, is de schaduw van een boom.

Schaduwrijke plek onder een knoestige boom.

Waarom heb je een boom nodig tijdens een warme zomerdag?

Er is niets dat zo veel koelte geeft als een boom. Een boom verdampt water en een zonnescherm doet dat niet. Daardoor kan het onder een een boom 10 graden koeler zijn dan in de rest van de tuin. Vergelijk het effect met net uit het zwembad komen. Het verdampen van de waterdruppels op je lichaam onttrekt energie aan je huid en dat geeft je een koud gevoel.  

Waar zet je de boom neer?

Loop op een warme zomerdag de tuin in. Op welke plek wil je tijdens het heetst van de dag schaduw hebben? Tegen de gevel van je huis heb je al een zonnescherm. Handiger is om halverwege of achter in je tuin een plek te maken waar je in de schaduw kunt zitten. Hier vang je ook meer wind dan langs de muur van je huis. Heb je een kleine tuin dan is 1 boom voldoende, maar is je tuin groter dan kun je een heel bos maken.

Zeven Gleditsia’s triacanthos ’Sunburst’ zorgen voor koelte op dit terras.

Welke bomen zijn geschikt?

Je hebt het meest aan een boom met een hoge stam en overhangende takken waar veel bladeren op groeien. Als heel Nederland op een bomvol strand zit, zet jij stoel onder je boom en laaf je je aan de koelte en de schaduw die de boom je geeft. Ik heb zelf een hoogstam appelboom in mijn gras staan waar ik in de zomer vaak onder zit. Als ik door de tuin richting de boom loop is het op warme dagen onder de boom echt veel koeler dan onder het zonnescherm bij het huis. Net alsof er een paar airconditioners in de boom hangen te snorren.

Maar ik heb een kleine tuin. Daar kan ik toch geen grote boom in plaatsen? Straks verdwijnt de gevel van mijn huis achter de takken en bladeren van de boom.

Denk je bij een boom aan dit plaatje?

Als je een kleine tuin hebt is het niet handig om een grote kastanjeboom te plaatsen. Gelukkig bestaan er bomen in alle soorten, vormen en maten. Kijk maar eens in het tuincentrum bij je in de buurt of laat je adviseren door een boomkweker. Een sierappel (bijvoorbeeld Malus Red Sentinel) of een pruikenboom (Cotinus Grace) zijn geen grote bomen en geven voldoende schaduw om onder de zitten.

Deze kleine boom geeft schaduw geeft op een terras achterin de tuin.

Schaduw en koelte van bladeren kun je ook op een andere manier creëren. Met een pergola bijvoorbeeld waar je een blauwe regen overheen laat groeien. Het duurt even voordat je een dicht bladerdak hebt, maar als je geduld hebt is dit ook een goede oplossing.

De blauwe regen in deze jonge tuin begint al omhoog te groeien.

En al die bladeren dan die van een boom afvallen in het najaar? Dat geeft zo’n troep.

Je kan ook kiezen voor een groenblijvende boom. Deze behoudt al zijn bladeren in de winter. Maar van een boom die in de winter uitvalt, heb je dubbel plezier. In de zomer koelt hij je tuin en in het najaar maak je van de bladeren compost. Een goedje waar je planten fit en gezond van worden.

En nu?

Een boom planten is altijd een goed idee, alleen niet in de zomermaanden. De beste tijd om een boom te kopen is het najaar. De temperatuur is dan lager en de grond nog warm genoeg om de wortels een makkelijke start te geven. Gebruik deze warme dagen om na te denken op welke plek je koelte wilt in je tuin en en welke boom of bomen je daar voor nodig hebt.

Carla Wilhelm