Bladgeritsel Tuinontwerp

Je wilt een mooie tuin, maar je weet niet precies hoe je moet beginnen. Ik help je met een volledig tuinontwerp, een schets, een adviesplan voor de planten of met ideeën.

Menu
  • Home
  • Tuinontwerp
  • Tuinadviespakketten
  • Portfolio
  • Plantensteunen van staal
  • Mijn landje
  • Contact
Menu

Hoe je van de hele wereld je tuin maakt – en waarom een bougainville het liefst op Thassos groeit

Gepubliceerd op december 3, 2024december 4, 2024 door Carla Wilhelm

Voor veel mensen is een tuin een afgebakende ruimte: een plek waar je een wereld in het klein creëert. Maar wat als je de hele wereld ziet als je tuin? Je tuin houdt niet op bij de schutting, maar gaat verder naar het park om de hoek, of naar de mus die van jouw sierappel naar de lijsterbes van de buren vliegt. Zo maak je niet alleen je eigen leefruimte mooier, maar help je mee aan een gezondere wereld.

Misschien klinkt dit als een ideaalbeeld, maar met een paar eenvoudige aanpassingen in je tuin maak je al een groot verschil en maak je van je tuin een tuin van de toekomst.

Hoe doe je dit?

Zie je tuin als deel van een groter ecosysteem

Je tuin is niet zomaar een stukje grond; het is een deel van het grotere web van leven om je heen. Hoe kun je jouw tuin laten aansluiten bij dit ecosysteem? Begin met planten van inheemse planten. Deze planten zijn beter aangepast aan het klimaat en de bodem in jouw regio. Ze bieden voedsel en schuilplaatsen voor bijen, vlinders en vogels die rond je huis leven (bij je gemeente kun je een lijst opvragen van inheemse planten). En zorg voor schuilplaatsen in je tuin. Vogels, egels en insecten hebben plekken nodig om te schuilen, nestelen en overwinteren. Stapel bijvoorbeeld takken en bladeren in een rustige hoek van je tuin, zodat dieren een veilige plek hebben.

De inheemse beemdkroon

Laat planten en dieren meepraten

Hoe zou je tuin eruitzien als je planten en dieren mee laat denken over de inrichting? Wil jij een klimplant in je tuin? Kies dan voor een plant die zich thuis voelt in jouw omgeving. Een bougainville is schitterend, maar deze plant klimt liever langs een zonnige gevel op Thassos dan tegen de schutting in je achtertuin. Of kijk naar een groepje mussen. Ze spelen graag tussen de bladeren van een esdoorn of laurierkers. Heb je tuin geen bomen of struiken? Dan vliegen ze jouw tuin voorbij.

De Zwitserse landschapsarchitect Céline Baumann maakte een mooie collage (te zien in de tentoonstelling Tuinen van de toekomst in het Nieuwe Instituut in Rotterdam) van dit idee.

In een ‘groene democratie’, zegt Baumann, zijn alle beslissingen gebaseerd zijn op het algemeen belang, op wederzijdse zorg en steun.

Maak je tuin minder afhankelijk van externe bronnen

Je tuin is de perfecte plek om te experimenteren met duurzame ideeën. Gemiddeld valt er zo’n 690 tot 900 millimeter aan regenwater per jaar uit de lucht. Waarom zou je dat niet benutten? Vang het regenwater op met een regenton of maak een regenwatertuin waar het water rustig wegzakt in de grond. Of gebruik je tuin om voedsel te verbouwen. Je hoeft je tuin niet om te bouwen tot volkstuin, maar een paar bessenstruiken, een appelboom of een bak met slaplanten geven je al een heel rijk gevoel. En als je je planten elk jaar een laag zelfgemaakte compost geeft is de cirkel rond.

Moestuin in een vierkante meter bak en een oud olijfolieblik

Geef nieuwe concepten de ruimte

Tuinieren is overal mogelijk. Daar zie je steeds meer initiatieven van: een gestapeld bos, stadslandbouw op het dak van een winkelcentrum. Vooral in stedelijke gebieden, waar groen vaak schaars is, maken deze projecten echt het verschil. Ook jouw balkontuin of daktuin kan hierin bijdragen. Want stel je voor: je woont in een drukke stad, maar je hebt je eigen moestuin op je balkon. Of je gevel is begroeid met een wilde wingerd. Dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de stad als geheel!

Daktuin in Rotterdam met een tapijt van schaduwkruid

Dus

Als je de hele wereld ziet als je tuin, maak je een tuin die een waardevolle bijdrage levert aan de biodiversiteit. Jouw tuin en alle andere groene plekken om je heen, vormen dan samen een enorm patchwork kleed van mini-natuurreservaten, waar vogels, insecten en andere dieren kunnen rondscharrelen, schuilen en eten.

Geveltuin met fluweelboom met ooievaarsbek en herfstanemonen

Wil je ook een tuin die toekomstbestendig is?

Bel of mail me direct: 06 51 83 01 91 of stuur een mail naar carla@wilhelm.nl.

Je las een blog van Bladgeritsel Tuiontwerp

Klik hier voor meer info over tuinontwerp
Klik hier voor mijn tuinadviespakketten

Zoek je een idee voor de inrichting van je tuin of wil de border onder je appelboom maar niet lukken. Ik geef je advies om je plannen op de rails te krijgen. Dit kan met een volledig tuinontwerp, een schets, een adviesplan voor de planten of met een paar ideeen. Kijk op deze pagina voor meer informatie of bel (06-51830191) of mail mij (carla@wilhelm.nl)

Annet – “Onze tuin is nog maar kort geleden aangelegd, maar we zijn meer buiten geweest dan ooit!"

Jacqueline - "Het tuinontwerp heeft ons erg verrast. Dit hadden we zelf niet kunnen verzinnen."

Populaire blogs

achtertuin Alpenbloemen Beplantingsplan Beplantingsplan stadtuin bijen bijenhotel Bladcompost Boomstamtafel Buitenplaats Elswout Dahlia's Dobberend bos Festivaltuin groene voortuin Hamamelis Healing garden Insectenhotel Kamerplanten Les jardins de Marqueyssac Meetapparatuur Mini tuin Moestuin moestuinieren mooie voortuin Piet Oudolf rotterdam Stadse tuinen stadstuin stijltuinen Strandtuin Terras Thirsty light Tuindtrends 2018 Tuinenfestival Appeltern Tuinontwerp tuinrenovatie tuinschets Tuintips tuinvoorbeeld Vlinderhof volkstuin Water in de tuin winterbloeiers Wintertuin zelfgroentekweken Ziekenhuistuin

Bladgeritsel Tuinontwerp carla@wilhelm 06-51830191