Hemelwater. Het is schoon, gratis en milieuvriendelijk. Waarom zou je het niet opvangen?

Verdorde hortensia’s in je tuin, bladeren die al vroeg van de sierappel dwarrelen. Het was een lange droge zomer. Gelukkig hebben we in de Nederland nog genoeg neerslag: gemiddeld valt er 900 liter per m2 per jaar. Omgerekend betekent dit, dat op het dak van je huis van 30 m2 27.000 liter regenwater per jaar valt. Zonde om dit hemelwater in de rioolbuis te laten verdwijnen.

Zie je dak als een fantastische regenwatercollector en gebruik het om water op te vangen. Je bespaart kraanwater en ontlast het riool.

Hoe vang je het water van je dak op?

Een regenton is een makkelijke manier om water op te vangen. Regentonnen heb je van hout, plastic, als wijnvat, landbouwvat. Het is maar net wat je mooi vindt en hoe groot de plek is waar je de ton gaat neer zetten. Heb je er een gevonden dan verbind je de ton met een koppelstuk aan de regenpijp in je tuin. Zo zorg je ervoor dat het water niet van je dak in het riool verdwijnt, maar via een pijp je ton instroomt. Wat je nodig hebt is …. een regenton, een koppelstuk, lijm en een zaag. Wat je precies met deze dingen doet, zie je in een handig stappenplan op de website van milieucentraal.

Stap 1: Kies de plek

Hoe gebruik je het water?

Het water in de regenton gebruik je om de planten in je tuin water te geven. Haal de deksel van de regenton en dompel een gieter vol met water. Of vul de gieter onder de kraan die aan de regenton vast zit. Je hoeft niet alle planten in je tuin water te geven. Vaste planten, struiken en bomen halen tijdens een droge periode met hun wortels water uit de dieperliggende grond. Eenjarige en groenteplanten komen niet zo ver en hebben je hulp nodig. De planten geef je dicht bij de wortels water. Dus niet op de bladeren. Dat is zonde want op een groot groen oppervlak verdampt het regenwater gelijk.

Geef zo dicht mogelijk bij de wortels water.

Maar zo’n regenton is na een buitje toch vol?

Zo’n regenton vult snel met water. Eén flinke bui en je regenton is vol. Als je ruimte genoeg hebt in de tuin, kun je er nog een regenton naast zetten. Is je eerste ton vol dan gaat het water via een overloop naar de tweede ton. Of doe het zoals Kirsten in haar kleine tuin in Zutphen.

Maak gaatjes in de slang, je hebt meteen een druppelsysteem.

Boven in de regenton heeft ze een slang gekoppeld. Raakt de regenton tijdens een heftige regenbui vol dan loopt het water via een slang aan de bovenkant de tuin in. Dreigt haar tuin onder water te komen staan, dan draait ze de toevoer met een kraantje dicht en stroomt het water het riool in.

En wat als er beesten in de regenton komen?

Muggen zijn gek op water. Als je je regenton niet afdekt zullen ze zich snel te goed aan je water en hele families stichten. Sluit je regenton daarom af met een deksel. De deksel houdt muggen en andere insecten tegen. En ook voorkom je zo dat er geen bladeren invallen. En dat betekent schoner en helderder water.

Dus

Regenwater is geen oneindige bron. En als het dan uit de hemel valt is het zonde om het zo in het riool te laten lopen. Vang het op en bewaar het.

En nu?

Wandel je tuin in tijdens een flinke regenbui en kijk waar het water langs stroomt. Je dak is een goede wateropvanger. Maar ook het dak van je schuur of de boomhut van je zoon.

Tip

Check hier of je gemeente subsidie geeft voor het opvangen van water.

Carla Wilhelm