Eenmaal over de gietijzeren brug spreken het beeld van god Hercules en de kasteelboerderij met toren gelijk tot mijn verbeelding. De sfeer van rijkdom en romantiek. Hoe zou het zijn om hier te wonen? In gedachte zie ik Darcy uit de BBC serie Pride & Prejudice in een doorweekte witte blouse om de hoek verschijnen.
Ik ben op landgoed Dordwijk in Dordrecht. Normaal zijn de gietijzeren toegangshekken gesloten maar 1 keer in de maand geeft een gids van het IVN een rondleiding op het landgoed.
Zodra je het landgoed betreedt waan je je in een andere wereld. Een wereld ver weg van alles. Met een tuin met waterelementen, prielen en grasvelden vol met stinzebollen.
Park in Engelse landschapsstijl
Landschaps-bouwkundige en tuinarchitect Jan David Zocher jr. toverde de tuin van het landgoed halverwege de negentiende eeuw om tot een park in Engelse landschapsstijl. De tuin heeft natuurlijke vormen, heuvels met uitzicht, slingerende paden en monumentale bomen waaronder deze 160 jaar oude Mammoet boom.
De limonaia
Citroenbomen in de wonderlijkste vormen en maten verblijven in de winter in de geheel gerestaureerde, negentiende-eeuwse limonaia. Een wel heel bijzondere citrusvrucht is de hand van Buddha. De huidige beheerder Daan ten Have is gek op citroenbomen en laat bijzondere exemplaren in Italie opkweken in de nursery van Oscar Tintori in Toscaneof of hij vraagt om enthout van een speciaal rood peertje als hij in de tuin van Lodewijk de Veertiende in Versailles loopt.
Stinzebollen
Duizenden stinzenplanten als sneeuwklokjes, bosanemonen, aronskelken zijn op het landgoed de afgelopen jaren de grond ingegaan. Stinzenplanten horen als geen ander op een landgoed thuis. Het zijn bol-, knol- en wortelgewassen die vanaf circa de 16e eeuw werden aangeplant op buitenplaatsen, rondom kastelen en landhuizen. Stinze betekent steen. Alleen de rijke mensen bezaten een huis van steen en hadden het geld om planten uit het buitenland te importeren. Bijna alle voorjaarsbollen komen oorspronkelijk uit het zuiden van Europa.
De ommuurde moestuin
In het hart van Dordwijk ligt de ommuurde moestuin. Het grondplan voor de tuin grondplan dateert uit de zeventiende eeuw. De tuin is gerestaureerd en volop in productie. De oogst uit de moestuin is voor de bewoners van het landgoed en voor het restaurant van Villa Augustus.
Hoe krijg je het landgoedgevoel in je eigen tuin?
We hebben niet allemaal de beschikking over een landgoed. Maar inspiratie voor je eigen tuin doe je overal op. Kijk als je rondwandelt in een park of in de natuur of er dingen zijn die je mooi vindt en bedenk hoe je dat kan vertalen naar je eigen tuin.
Zet leifruit langs in je tuin
Langs de muren van de moestuin op Dordwijk groeien leiperen, -appels, -kersen en ook een -vijg. De bomen zijn op vakkundige wijze in vorm gesnoeid. De ene boom heeft een waaiervorm, de andere een u-vorm. Een leiboom past overal. Zelfs in je kleinste postzegeltuintje. Ga op een mooie zonnige dag op een stoel in je tuin zitten en kijk waar je een leiboom kan poten. Misschien heb je een kale schutting of de muur. Allemaal verticale vierkante meters waar je leifruit tegenaan kan zetten. Zo verander je een saaie wand in een fruitmuur waar je het hele jaar de vruchten van plukt.
Lees verder in mijn blog over leifruit.
Zet stinzeplanten in je tuin
Voor het landgoedgevoel en voor bloemen in het voorjaar mogen stinzplanten niet ontbreken in je tuin. Maak vast een melding in je aganda voor het najaar: ‘bollenplanttijd’. Zet de bollen in groepen in je gras, onder een boom of onder struik. Volgend voorjaar, als je denkt dat de winter nooit meer voorbij gaat, komen de bloemen tevoorschijn. Als allereerste bloeien de sneeuwklokjes en de sterhyacinten.
En plaats een minikasje in je tuin
Het is lastig om een grote victoriaanse kas te evenaren, maar ook veel kleine kassen voor in een tuin zien er prachtig uit. Met een kas kun je net als de landgoedbewoners van vroeger exotische vruchten kweken als meloenen en ananassen. Ook is een kas handig om vroeg in het seizoen planten te zaaien.
Maar dat geeft me toch geen landgoed gevoel?
Nee dat is ook zo. Darcy is ver weg in je tuin. Maar het is wel leuk om te kijken welke elementen je uit een landgoed naar je eigen tuin kunt halen. Zo schep je een sfeer die voor jou goed voelt en die je terug brengen naar het Wow wat mooi gevoel toen je over de brug liep.
En
Ga inspiratie opdoen op een landgoed bij jou in de buurt. Nederland heeft veel landgoederen. Elk met zijn eigen schoonheid en geschiedenis.