Duurzame tuin? Vang het regenwater op!

Gemiddeld valt er zo’n 690 tot 900 millimeter aan regenwater per jaar uit de lucht. Waarom zou je dat niet benutten? Vang het regenwater op en gebruik het voor je tuin. Regenwater is milieuvriendelijk en gratis tegelijk! Plaats een regenton om de planten in je tuin en huis mee water te geven, of laat het water richting een vijver of wadi lopen. Vang je het regenwater op dan vergroot je de aantrekkelijkheid van je tuin en voorkom je onnodige belasting van het riool. Lees hier hoe je je tuin kunt omtoveren tot een waar waterparadijs.

Een vijver in de Tuinen van Mien Ruys

Plaats een regenton
Veruit de makkelijkste manier om regenwater op te vangen is met een regenton. Regentonnen zijn te koop in alle mogelijke vormen en maten te koop bij doe-het-zelf winkels of tuincentra. Van houten wijnvaten tot mooie design regentonnen. De meeste regentonnen installeer je makkelijk zelf. Zorg ervoor dat de regenton op een stabiele ondergrond van tegels of grind staat. Wil je niet zo veel geld besteden dan kun je ook een vat halen bij een bedrijf dat vaten gebruikt voor het opslaan van voedsel of andere dingen. Een voorbeeld hiervan zie je op de foto. Controleer wel eerst of het vat niet gebruikt is voor het opslaan van giftige middelen en maak het vat altijd eerst goed schoon voordat je hem gaat gebruiken.

Vat als regenton

Vang het water van je dak op
Bij de meeste huizen loopt het regenwater zo van het dak via een regenpijp het riool in. Hartstikke zonder eigenlijk van dat kostbare water! Koppel je regenpijp los door een stuk uit de regenpijp te zagen. Maak een bocht aan de onderkant van de regenpijp zodat het water niet richting je huis loopt maar bijvoorbeeld naar een vijver, een wadi, of een ander waterelement. Dit zorgt gelijk voor een waardevol element in je tuin. Water brengt leven in je tuin en geeft je altijd iets om naar te kijken.

Natuurlijke vijver

Zorg voor zo min mogelijk verharding in je tuin
Je hebt het vast wel eens gezien na een heftige regenbui. Plassen water op de straat en misschien ook wel in je eigen tuin. Tijdens een flinke regenbui kan het riool al het water gewoonweg niet meer verwerken. Verminder daarom de verharding in je tuin en zorg voor zo veel mogelijk groen. Ook kun je verhardingsmaterialen gebruiken die water doorlaten zoals grind of een waterdoorlatende betontegel. Deze maatregelen helpen om een overmaat aan regenwater af te voeren.

Groene achtertuin in Leiden

Water als kunst

Het is heerlijk om naar de bewegingen en kleuren van water te kijken. Met een beetje creativiteit kun je van alles een waterelement maken. Plaats bijvoorbeeld een goot waar het water in stroomt, Zet een bakje water voor de vogels neer of zet een mooie ronde schaal met water tussen de planten. Water brengt leven in je tuin en werkt rustgevend. In de vorm van water is vrijwel alles mogelijk. Op de foto zie je hoe mooi het effect is van een aantal prachtig gevormde flessen in het gras. Tuinen mogen best wat minder saai en voorspelbaar zijn!

Land Arch Zone

Groen dak
Heb je een schuurtje of een garage met een plat dak, bedek het dan met planten. Met en begroeid dak duurt het gemiddeld vier uur voordat het water na een fikse regenbui van het dak is! Een groen dak heeft veel voordelen. Groene daken zijn energiebesparend, geluiddempend, geven de stad een groener aanzien en zorgen dat je dak 2x langer meegaat. Zowel platte als hellende daken kunnen worden voorzien van een groene dakbedekking. In veel steden krijg je subsidie als je een groen dak wilt realiseren.

Dakterras in Rotterdam

Wil je ook gebruik maken van het schone en zachte regenwater. Ik kan je daarbij helpen. Bel (06-51830191) of stuur mij een bericht.

Carla Wilhelm

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *