Geef je Hollandse tuin een vakantie make-over

Op Korfoe groeit de bourgainville in roze wolken.

‘Ik ben er uit’, zegt Ester.
‘Ik ook, ik neem de souvlaki met kip.’ Floris wenkt de ober.
‘Ik bedoel de kleuren voor onze tuinkussens’, zegt Ester.
Floris volgt de blik van Ester. ‘Je bedoelt het violet roze van die bloemen?’

Soms kom je tijdens je vakantie op een plek, waar alles goed voelt. Dat wordt ook wel sense of place genoemd. Het dorpsplein op Korfoe, waar de huizen verdwijnen achter de lange ranken van de bougainville. Of het bankje met uitzicht over het meer van Molveno. Je wilt er voor altijd blijven of de sfeer in je koffer mee naar huis nemen.

Hoe krijg ik net zo’n plek in mijn eigen tuin?

Gebruik je vakantiespot als inspiratie. Haal elementen eruit die je mooi vindt. Waan je weer in Siena en laat in je tuin de terracotta kleur van het Piazza del Campo terugkomen.

Of breng de Provence naar je tuin en kies planten in de zilvergrijze kleuren die je er ziet, zoals kattekruid, struikveronica en reuzenlavendel. Denk ook aan planten met de geur van die streek zoals salie, tijm en rozemarijn.

De grijsgroene bladeren en lilablauwe bloemen van kattekruid.

Zo wilde Roos graag een alpenlandschap in haar tuin van 9 bij 5 meter

Als Roos denkt aan de alpen, dan ziet ze vooral velden met wilde bloemen voor zich en paden die achter rotsen verdwijnen.

Ik ben voor haar gaan schetsen en heb het glooiende pad, de wilde bloemen en het ongeremde van het alpenlandschap in haar tuin gebracht.

Op mijn tekening zie je dat je vanuit het huis zó tussen de siergrassen en gele zonnehoed stapt. Het terras ligt een paar meter verderop in de tuin. Volg je het verhoogde vlonder pad, dan loop je er vanzelf langs. Bij het tuinhuis stop je om naar de wilde geraniums te kijken en naar de libellen die over het water scheren. Via een smal pad loop je achter het huis langs en wandel je zo het bosgedeelte in. Hier rust je uit op een van de boomstammen en kijk je uit over je eigen alpenwei.

Het alpenlandschap vertaald naar een tuin

Wordt dat niet te gekunsteld?

Helemaal kopiëren kun je jouw favoriete plek niet. De Malamatina-retsina smaakt je thuis bij de openhaard ook minder goed als op het terras langs de kust van Kreta.

Maar je kunt wel die sfeer creëren die je als prettig hebt ervaren. Hoe ver je erin gaat, je tuin aan te passen, bepaal je zelf. En wees niet bang dat die niet voldoet aan het perfecte plaatje. Wil je een fontein zoals in de rozentuin bij het Alhambra. Gewoon doen. Je maakt het daarmee echt een plek van jezelf.

Vijver met een fontein (tje)

Ik heb een bougainville in de tuin gezet. Daar komt geen bloemetje aan.

In ons koude kikkerland doen veel mediterrane planten het niet goed. Ze houden van zon en warmte. Als alternatief kun je kiezen voor planten met dezelfde uitstraling of kleur. Roos gloriana bijvoorbeeld heeft dezelfde kleur bloemen als een bougainville.

Als je toch de bougainville wilt proberen, zet de plant dan tegen een muur op het zuiden. Maar houdt er rekening mee dat hij nooit zo hoog en vol met bloemen wordt als over de pergola op Kreta.

Samenvatting

Sommige oorden hebben een sense of place. Alles klopt. Pik er enkele elementen uit en haal dat heerlijke gevoel naar je tuin.

En nu?

Zet een kop thee en ga in je tuin zitten. Ga in gedachten terug naar een plaats waar je goede herinneringen aan hebt. Wat voelde je toen? Hoe zag het eruit? Is er één element dat je van je magische mediterrane stek kunt verhuizen naar je eigen lapje grond?

Op vakantie in je eigen tuin, met een hangstoel, een boom en gras

Carla Wilhelm