Het is gratis en komt zo maar uit de lucht vallen

Is je tuin veranderd in een tapijt van gekleurde bladeren? Werk de bladeren niet als een mevrouw (of meneer) Helderder je tuin uit, maar maak er bladcompost van. Compost van bladeren is de ultieme grondverbeteraar voor je tuin en je maakt het makkelijk zelf.

Wat heb je nodig om bladcompost te maken?

• Bladeren
• Bladhark of grasmaaier met opvangbak
• Vuilniszak(ken)

Zo ga je te werk

  1. Pak je hark (of grasmaaier) en verzamel de bladeren die op je gazon, de paden en terrassen zijn gevallen. Heb je geen boom in de tuin, kijk dan in de tuin van de buren of in een park in de buurt. Veel mensen zijn blij als je hun tuin schoon veegt.
  2. Heb je een berg bladeren verzameld, doe ze dan in een vuilniszak. Giet er een beetje water bij en bind de zak losjes dicht.
  3. Prik gaten in de zijkanten van de zak zodat er lucht bij de bladeren komt en wormen, spinnen torren en andere insecten naar binnen kunnen.

Na een jaar open je de zak en zie je zachte, kruimelige en geurige compost. Gebruik de bladcompost om je potten mee aan te vullen of breng een laag rondom de planten in je tuin aan. Het verrijkt de aarde met humus en goede bacteriën.

Dat klinkt wel heel makkelijk, maar ik vind dat wel heel veel gedoe.

Ja kan de bladeren ook op een grote berg in een hoek van je tuin bewaren. Of gebruik ze als een mulchlaag in jje plantenborders. De bladeren beschermen je planten tegen vorst en geven insecten een verstopplek. Til maar eens een laag bladeren in je tuin op. Spinnen, kevers, wormen en insecten scharrelen er lekker beschut rond.

Sommige bladeren blijven voor altijd liggen. Hoe kan dat?

Niet alle bladeren verteren even snel. Grote bladeren van bijvoorbeeld een plataan en een eik verteren langzaam. De bladeren van een appelboom, linde, of wilg verdwijnen sneller.

En nu?

Maak van deze dag een blad-rapen-dag! Je bent even bezig om de bladeren te verzamelen maar daarna hoef je een jaar niks meer te doen. En dan ineens heb je de mooiste compost voor je tuin.

Carla Wilhelm