Het tweede leven van een verzameling kerstbomen. En hoe je je kinderen naar buiten krijgt

Leg hem hier!
Kijk een tunnel

Op het plein bij mij voor de deur spelen kinderen met een verzameling kerstbomen. Al dagen. Ze slepen met de bomen van de ene kant van het plein naar de andere. Zetten ze rechtop, maken er een cikel van en verstoppen zich in het midden. 

Het gerommel met de kerstbomen valt op want er zijn weinig niemandslandjes in de buurt waar kinderen kunnen ravotten en dat is jammer. Spelen en ontdekken is juist zo goed voor ze is. Buiten zijn, met modder spelen, lekker vies worden, geheime hutten bouwen.

Deskundigen zijn er zelfs van overtuigd dat opgroeien zonder natuur tot allerlei verontrustende problemen kan leiden zoals overgewicht, concentratiestoornissen en depressies.

Gelukkig bestaat een eenvoudig medicijn: beng de natuur terug rond je huis!

Hoe die je dat?

Maak met de kinderen een tuintje, desnoods op een dak, stoep of balkon

Een plek waar je planten kan laten groeien kan overal. In een bak op je balkon. Langs de gevel van je huis. Of geef een vierkante meter van je tuin aan je kinderen. Laat ze daar zonnebloemen zaaien of pompoenen kweken. Je zal zien dat ze het tuintje verzorgen alsof ze de eigenaar van een landgoed zijn.

Prutsen met steentjes en aarde

Maak een klimplek voor de kleine klauteraars

Klimmen en klauteren dat is toch wel het leukste om te doen. Bijvoorbeeld langs een touw dat je aan een boom bindt. Of geef ze een hangmat om in te schommelen en in en uit te klimmen.

Chill it out

Hut van wilgentakken

In het voorjaar zie je ze liggen langs de kant van de weg. De net gesnoeide takken van een wilg. Vraag of je er een aantal mag hebben en steek ze in een hoek in je tuin in de grond. De takken van een wilg zijn heel flexibel. Je maakt er geweldige levende bouwwerken maken.
Wat is nou leuker voor een kind om zich in een jungle te wanen en de mooiste avonturen te beleven.

Levende hut van wilgentakken

Spelen met water

Een bak met water, een emmer met zand. Kinderen zijn er uren mee zoet. Zandtaarten maken en met je handen in de blubber.

Schaal met water

Breng dieren in de tuin

Lok dieren in je tuin. Met vetbolletjes voor de vogels en bloemen voor de bijen. Of zet insecten, torren en kevers aan het werk. Geef de beestjes bladeren en takken om zich onder te verstoppen en om ervan te eten. Je kinderen stuur je op tor en kever safari. Laat ze maar eens een blad optillen in je tuin. Daaronder gaat een hele insectenwereld voor ze open.

Een babyslak

Begin een moestuintje met je kinderen.

Een plek van 1m2 is al genoeg. Plant in het midden van de bak een wilde kersttomaat. Daar groeien onweerstaanbare kleine tomaten aan in alle kleuren van de regenboog. Vul de bak verder met groente die het altijd goed doen. Zaai plu sla en bietjes. En dan niet de rode bieten die je in de winkel koopt. Maar gele bieten of bieten met witte en roze strepen.

Vierkantemeterbak met bladgroente

Leuk hoor die dieren in je tuin, maar zijn bijen niet gevaarlijk voor kinderen?

Solitaire bijen hebben geen nest en honingvoorraad die ze moeten verdedigen en hebben daarom geen redenen om boos te worden. In je tuin zijn ze alleen maar geïnteresseerd in de madeliefjes of andere bloemen. Als je een bijenkast ophangt kun je van dichtbij zien hoe ze een nest maken. De ene bij metselt het nest dicht met aarde dat hij vindt, de andere verzamelt bladeren in zijn huis.

Maar het is vaak zulk slecht weer

Het ziet er vanuit je raam altijd veel treuriger uit dan het in werkelijk is. Als je eenmaal buiten bent en de wind langs je wangen voelt en de vogels hoort fluiten ervaar je het heel anders. En je kinderen ontdekken weer heel andere dingen in de tuin als het weer wat minder is. Druppels die op de bladeren blijven liggen, wormen die in het gras naar boven komen en plassen water met blubber.

Voor als ze uitgekeken zijn op de tuin?

Op diverse locaties in Nederland zijn er natuurlijke speelplaatsen, speeltuinen en speelbossen. Hier kunnen je kinderen klimmen, rennen, bouwen en experimenteren. Kijk ook eens op de website van Natuurmonumenten of IVN. Zij organiseren veel activiteiten voor kinderen.

Dus

Buiten begint in je tuin. Dus hub hub naar buiten.

Carla Wilhelm