Hoe je een boomhut maakt. (Ja, zelfs in je stadstuin zonder knoestige kastanjeboom)

‘Trek je benen in!!

Het lukt niet.

Ik zie zijn tanden al.

Help dan, ik houd het niet meer.’

Valentijn hangt met zijn armen aan de rand van de boomhut. Zijn voeten bungelen boven het gras. Lars probeert hem vereende krachten omhoog te hijsen. Ze doen net alsof de boomhut boven water staat en er een grote panterkrokodil aan komt zwemmen. Het spel lijkt zo echt dat ik elk moment een neus en twee groengele ogen tussen de grassprieten verwacht.

Een boomhut. Elk kind droomt ervan om er een te hebben en er de grootste avonturen te beleven. Gevechten met krokodillen maar ook huis en tuin dingen als: ‘zullen we ramen gaan zemen.’

Je kan naar de Gamma gaan en een kant en klare boomhut in je auto laden. Maar het is veel leuker om er zelf een te maken. 

Wat is een boomhut?

Volgens Wikipedia is een boomhut  over het algemeen de benaming voor een speelhut op enige afstand boven de grond gebouwd, meestal in een boom, of tussen enkele naast elkaar staande bomen.

Als je een knoestige oude kastanjeboom in je tuin hebt, is dit natuurlijk de ideale plek voor een hut. De hut bouw je tussen een aantal grote takken. Maar zo’n boom hebben we niet allemaal in onze stadstuinen staan. Gelukkig is er een eenvoudige manier om je hut toch een boomhut gevoel te geven. Plaats je huisje op een verhoogd plateau en plant rondom bamboe of wilgentakken. Met een beetje fantasie waan je je tussen de toppen van de bomen.

Een speelhuis op een verhoogd plateau en met rondom bamboe of wilgentakken

Hoe begin je?

Het begint met een idee. Je kan zelf een boomhut schetsen, maar het is veel leuker om je kinderen te laten meedenken. Zij hebben vaak ideeën waar je zelf niet op komt. Leg vellen tekenpapier, stiften en kleurpotloden op de keukentafel en vraag ze om hun ideale een boomhut te tekenen. Misschien lezen ze de boeken van de Waanzinnig boomhut en komt er een boomhut tevoorschijn met 13 verdiepingen, een zolderkamer en een marshmallowmachine.

De schets werk je verder uit. Je kijkt of de torenkamer te realiseren is, of de trap niet te stijl is en je tekent de hut in de juiste schaal. Vind je het lastig om je een voorstelling te maken van de hut, maak dan een miniversie van lego of karton. Zo zie je eerder of het bouwplan logisch in elkaar steekt.

Een miniboomhut van lego

Ben je iemand die de staafmixer repareert als hij stuk is, dan kun je de hut zelf bouwen. Ben je niet zo handig, vraag dan een professionele huttenbouwer om jullie droomhut tot leven te brengen. Een huttenbouwer weet precies wat een handige fundering is en hoe de constructie van een dak moet.

Trap naar de ronde deur

Wat is een goede plek voor een hut?

Een hut zet je niet op het terras bij je huis of midden in het grasveld. Als kind wil je het gevoel hebben dat je in de jungle zit. Je wilt de takken horen tikken tegen het dak van de hut. En de koolmezen volgen die verstopperte spelen tussen de bladeren. Waar je zeker niet op zit te wachten is commentaar als:

‘Loop eens voorzichtig over de trap.’

‘Kijk je uit voor …..’

Geheime boomhut

Waar moet je op letten?

In Nederland heb je eigenlijk voor alles wat je bouwt een vergunning nodig. Informeer daarom bij de gemeente waar je woont of er regels zijn waar je je aan moet houden. Denk hierbij aan de maximum hoogte van de hut of de afstand van de hut tot de erfgrens. Ook is het een goed idee om je buren op de hoogte te brengen van je plannen. Als ze straks twee piraten boven de schutting uit zien steken, is het handig als ze hierop voorbereid zijn.

Is zo’n hut niet gevaarlijk?

Binnen gamen is veiliger. En ja, aan buiten spelen houden ze af en toe een blauwe plek of geschaafde knie over. Maar dat weegt niet op tegen het plezier en de vrijheid die je ze daarvoor geeft. Je hoeft de hut ook geen 10 meter hoog te bouwen. Op 1,5 meter hebben kinderen al het gevoel dat ze in een andere wereld zitten. En met een hek rondom het plateau voorkom je dat ze tijdens het spelen uit de hut vallen.

Leuk zo’n boomhut, maar ik heb daar helemaal geen plek voor in mijn tuin.

Heb je geen plek voor een vaste hut dan zijn er nog veel mogelijkheden. Maak een tipitent voor ze (of koop er een), of laat ze een tent maken van lakens en kleden.

Dus

Met een boomhut krijg je je kinderen geheid het huis uit. En wat is leuker dan samen pannen maken en klussen. Voor je het weet rennen ze met rode wangen, vieze kleren en verwarde haren door je tuin.

The making of
Het eindresultaat

Je las een blog van Carla Wilhelm, van Bladgeritsel Tuinontwerp

Wil je ook een boomhut bouwen? Ik help je graag.

Of bel of mail me direct: 06 51 83 01 91 of carla@wilhelm.nl

Klik hier voor meer info over tuinontwerp
Klik hier voor mijn tuinadviespakketten

Carla Wilhelm