Leentje buur – een eenvoudige manier om je tuin groter te maken

Grote tegels, een slingerend pad, met een pergola de hoogte in gaan. Het zijn allemaal tips die je kleine tuin groter laten lijken. Maar is er een die we vaak over het hoofd zien en zo voor het oprapen ligt.

Dat is een stuk tuin van de buren of de omgeving lenen. In Azië doen ze dit al eeuwen. Shakkei heet het daar. In het Nederlands: geleend landschap.

Wat is geleend landschap?

‘Landschap lenen’ is een oude techniek waarbij je een element uit de omgeving opneemt in je eigen tuin. Bijvoorbeeld een boom of uitzicht op een weiland. Het lijkt dan alsof je tuin veel groter is en niet ophoudt bij de schutting of haag.

Grasveld lenen van de buren

Landschap lenen, hoe doe je dat?

Op een ochtend ga je op een krukje in je tuin staan en je kijkt over de schutting of de haag naar de omgeving. Zijn daar elementen die je mooi vindt en graag in je eigen tuin zou willen hebben? Het kan alles zijn. De boom van de buren, een sloot.

Het Chinese tuinhandboek Yuanye  uit 1635 heeft het over vier manieren om een landschap lenen.

Lenen op afstand, bijvoorbeeld een heuvel of een weiland in de verte.

In deze tuin is het alsof de sloot en het weiland bij de tuin horen

Aangrenzend lenen (aangrenzende huizen en gebouwen)

Zichtlijn naar de kerktoren.

Opwaartse leningen (de hemel en de wolken)

Elke tuin heeft toegang tot wolken en lucht

Neerwaartse leningen (rotsen en vijvers, reflectie in het water)

Spiegeling in het water

Hoe leg je het geleende landschap vast?

Stel je hebt het uitzicht op de kerktoren. Je gaat nu de planten en andere elementen in je tuin zo ordenen dat het lijkt alsof de toren bij je tuin hoort. Je doet dit door de toren in te lijsten met struiken of bomen. Sta je in de tuin dan kijk je als vanzelf tussen de bomen door naar de kerk aan de andere kant van de muur. 

Of heeft je buurman een sierappel met oranje appels in de tuin. Zet deze boom ook in je eigen tuin, Het lijkt dan net alsof je tuin doorloopt in de tuin van de buren.  

Als ik naar buiten kijk zie ik als eerste de lelijke muur van de buren.

Die muur haal je niet zo maar weg. Wat je wel kunt doen is je ogen verleiden om naar iets anders te kijken. Er is vast wel iets in de omgeving van je tuin dat het meer waard is om naar te kijken. Lijst het in en zorg ervoor dat de lelijke muur in het niet verdwijnt.

Kortom

Doe als de oude Aziaten en ga lenen.

En nu?

De winter is een goed moment om de balans op te maken. Pak een stoel en onderzoek de vele verre, aangrenzende en neerwaartse landschapskenmerken die in je omgeving beschikbaar zijn. Probeer er een paar te lenen en kijk hoe je tuin groeit.

Carla Wilhelm