Maak je eigen bloemenweide

Een weide vol met zacht wuivende bloemen en grassen. Waar je doorheen kan lopen via een kronkelend pad terwijl je met je hand voorzichtig langs de bloemen gaat. De geur die je ruikt is zoet. Als naar honing. Als je op een bankje gaat zitten midden in de weide gonst het om je heen van de vlinders en hommels en bijen die zich tegoed doen aan de stuifmeel.

Als een bloemenweide jouw idee van het paradijs is, maak er dit voorjaar dan een in je eigen tuin.

Pluktuin

Waar maak je een bloemenweide?

Op een zonnige plek in je tuin, in de tuin bij je nieuwbouwhuis omdat je nog geen idee hebt wat je met de zandvlakte wil gaan doen of gewoon in een pot. Want ook in een plantenbak of pot kun je je eigen miniweide creëren. Of haal een tegel uit je terras en zaai daar bloemen waar bijen en hommels gek op zijn.

Wuivende siergrassen en bloemen

Voordat je gaat zaaien

Voordat je begint met zaaien moet je de grond waar je de bloemen wilt kweken helemaal kaal maken. Haal al het onkruid weg. Als de bloemen ontkiemen is het heel lastig om te zien wat onkruid is en wat niet.  Je kan de zaden breed uitwerpen of in rijtjes zaaien. Voordeel van in rijtjes zaaien is dat je dan wat tussen de planten kan schoffelen. Druk de zaden goed aan.

Een weide van asters en papavers

Water geven

Beter is het om de grond nat te maken voordat je gaat zaaien. Anders spoelen alle zaden alle kanten op. Wacht een paar dagen en houdt de grond daarna 6-8 weken vochtig. Daarna hoef je alleen water te geven als het hard waait of heel warm is.

Een veld van droogbloemen

Welke zaden heb je nodig?

Koop een bloemenmengsel dat geschikt is voor de plek waar je gaat zaaien. Sommige bloemen houden van zon, anderen van een beetje schaduw. Er zijn mengsel met planten die groeien langs muren, mengsels met droogbloemen, bloemen voor langs een vijver. Bloemen voor zandgrond. Mengsels die vlinders lokken. Kijk maar eens op www.vreeken.nl of www.bolster.nl

Wolk van wilde margrieten

Schilderen met bloemen

Ja kan natuurlijk ook zelf een mengsel maken met je favoriete eenjarigen. Of eenjarigen combineren met vaste planten. Laat je fantasie stromen. Het is net als schilderen. Experimenteren met kleuren en vormen. Lukt het eerste jaar niet om je weideparadijs te maken dan probeer je het het volgende jaar weer.

De mooiste bloemenweides vind je in de alpen

Wil je ook een bloemenweide in je tuin of is je tuin toe aan een metamorfose? Bel (06-51830191) of stuur mij een mail. Ik help je graag.

Carla Wilhelm