Planten met kale wortels: goedkoop en makkelijk (maar geen liefde op het eerste gezicht)

Planten met kale wortels. Je kan ze alleen in de wintermaanden kopen. Heel aantrekkelijk zien ze er niet uit. Maar onder dat verpieterde uiterlijk schuilt een sterke plant met heel veel groeikracht. En ze zijn nog voordelig ook. Wil je deze winter je nieuwbouwtuin vullen met bomen, planten en struiken of een gedeelte van je tuin renoveren, dan is deze plant een goede optie.

Wat zijn planten met kale wortels?

Een plant met kale wortels (ook wel wortelgoed genoemd) is als een biologische kip die lekker buiten mag lopen. De plant groeit niet in een plastic pot, maar staat in de volle grond. Ze hebben daar alle ruimte om te groeien en zijn zelfstandiger dan de soortgenoten in een pot. In de periode dat ze slapen, dit is van november tot maart, haalt de kweker ze uit de grond. Hij schudt de aarde rondom de wortels los en maakt ze klaar voor de verkoop. De plant ziet er dan zo uit.

Geen pot, geen aarde: alleen takken en wortels (foto: Van der Dussen Groencentrum)

Wat zijn de voordelen van planten met kale wortels?

Planten met kale wortels zijn 20 tot 50 percent goedkoper dan planten in een pot. Wil je een haag rondom je nieuwbouwhuis planten, dan bespaar je veel geld. En je hebt veel meer keuze. Perenboom Jut vind je niet in pot bij het tuincentrum om de hoek. Daar staan meestal de bekende soorten als Conference en Doyenne de Comice. Maar wel als wortelgoed bij een boomkweker. Het assortiment van de kweker is veel groter. 

Hoe zet je ze in de grond?

Graaf eerst een gat zo groot dat je de wortels er makkelijk in kan leggen. Het is dus niet de bedoeling dat je de wortels als een kerstboom in een netje het gat in frommelt. Zet de boom, haag of struik in de grond, voeg aarde toe en geef een paar emmers water.

In deze video legt de Engelse tuinman Monty Don uit je een bareroot– roos plant.

Wat moet ik doen als ik geen tijd heb om de plant gelijk in de grond te zetten?

De wortels drogen uit als ze zonder bescherming in de buitenlucht liggen. Haal de planten dus niet gelijk uit de verpakking. Wanneer je geen tijd hebt om het wortelgoed direct op de juiste plek te planten, zet de planten dan tijdelijk in losse grond (aarde vermengd met zand). Inkuilen heet dit. Zit er alleen een zoommeeting tussen het moment van leveren en poten, dan kun je de planten ook nat maken en ze daarna in de grond zetten..

Ziet er wel heel dood en zielig uit zo’n kale beukenhaag. Wordt dat nog wel wat?

Het lijkt misschien nogal wreed om de planten zo ongekleed uit de grond de halen. Maar de planten hebben er weinig last van. Ze zijn in winterslaap en maken van de hele verhuizing van de kwekerij naar je tuin weinig mee. Je zal zien dat de plant in het voorjaar snel bladeren en nieuwe takken vormt.

Samenvatting

Plant een boom of haag met kale wortels. Het is de eenvoudigste en de goedkoopste manier om je tuin groen te maken. En is het is ook een milieuvriendelijke keuze: minder verpakking, minder plastic en minder vrachtgewicht.

En nu?

Het is tijd om op zoek te gaan naar perenboom ‘Jut’ van je oma of je huis te omzomen met een haag. Plant bijvoorbeeld een eetbare haag met een mix van planten zoals sleedoorn, kersenpruim en rosa rugosa.

Rosa Rugosa

Carla Wilhelm