Hoe je de de wereld redt op 1 stap buiten je deur

Ik heb kiespijn. Een zeurderige pijn die erger wordt als ik voorover buk. Stiekem hoop ik dat de pijn vanzelf over gaat. Maar na een paar dagen weet ik beter. Ik moet de tandarts bellen.

Met de klimaatcrisis is het net zo. Je leest erover en hoopt tegen beter weten in dat het allemaal meevalt en het op een dag ineens heel goed gaat met de wereld. Maar dat gebeurt niet. Het enige dat je kan doen is in actie komen.

En daarvoor hoef je gelukkig niet naar de Noordpool af te reizen om de leefomstandigheden van de ijsberen te onderzoeken. Je kan veel dichter bij huis helpen door je tuin terug te geven aan de natuur.

Je Rewildt je tuin.

Terras tussen de planten

Waarom rewilden?

Omdat het terugbrengen van de natuur een van de krachtigste (en leukste) dingen is die je voor onze planeet kan doen. Het begint met 1 tuin. Jouw tuin, dan de tuin van de buren. En zo verder. Net zo lang tot je een enorm patchwork kleed van mini-natuurreservaten hebt, waar vogels, insecten en andere dieren kunnen rondscharrelen, schuilen en eten.

Rewilden, hoe doe je dat?

Het begint met planten. Zonder planten geen bodemleven en zonder bodemleven geen insecten en andere dieren. Kijk eens uit je raam naar de tuin. Waar kan je meer plek maken voor planten? Het helpt al als je op je schuur sedumplanten legt, je in een hoekje van je tuin onkruid laat staan en accepteert dat een rommelige struik waardevolle beschutting en voedsel biedt voor vogels.

Madeliefje tussen de terrastegels

Klinkt wel heel wild

Misschien denk je bij rewilden aan grote roofdieren en wilde gebieden. Maar rewilden gaat meer over hoe de natuur werkt en hoe we deze processen kunnen herstellen. Je laat de natuur in je tuin bijvoorbeeld meer zijn gang gaan. Je zal zien dat wormen, insecten en andere dieren oude bladeren vanzelf opruimen. Het bos wordt ook niet schoon gemaakt met een bladblazer.

Maar ik heb zo’n kleine tuin?

Het mooie is dat overal wildheid kan bestaan. In een pot op een balkon, een vergeten hoekje naast een schuur of tussen de stoeptegels. Stel je bent een bij en je bent op zoek naar nectar. Dan is het fijn als je op korte afstanden van elkaar bloemen hebt. Al die mini stukjes natuur zijn voor hem even belangrijk. En dat geldt natuurlijk ook voor vogels, spinnen en torren.

Gerewilde stadstuin

Samenvatting

In totaal bestrijken de Nederlandse tuinen 6600 hectare, meer dan Nationaal Park de Hoge Veluwe. Wat een enorm effect heeft het op onze omgeving en de aarde als we allemaal onze tuinen rewilden.

En nu?

Doe je kaplaarzen aan, ga de tuin in en plant iets. Een boom, een vlinderstruik en laat de natuur meer het roer overnemen in je tuin.

Dropplant, lavendel, ooievaarsbek, ijzerhard. De bijen zijn er gek op en kunnen ook nog overnachten in het hotel.

Carla Wilhelm