Stadsoase in Rotterdam

Groen dak met sedum plante

Voor een Rotterdamse familie heb ik dit voorjaar een tuinontwerp gemaakt. Wat ze wilden was een moestuin, een plek om te eten, om in de zon te zitten, ruimte om te klussen en heel veel groen. En dat allemaal op een oppervlak van 7 bij 4 meter. En toch is het gelukt.

KLeine moestuin, een vijg, pergola met klimplanten en een bloemenborder

Het is een gezellig, groene en vrolijke tuin geworden. Vanuit de keuken op de eerste verdieping kijken de bewoners neer op de border in het midden van de tuin. Hier groeien lampenpoetsers, ooievaarsbek, vingerhoedskruid en Oost-Indische kers. Langs de pergola klimmen een roos en de kamperfoelie van de buren. De border aan de rechterkant is een echte schaduwplek. Hier staan planten met verschillende bladvormen. Varens, hosta’s, een hortensia en wolfsmelk.  

Eetplek achter in de tuin

De tuin heeft twee terrassen om te zitten. Een achterin de tuin met een picknicktafel. En een aan huis in de ochtendzon. Hier staat een lange bank.

DIY plantenkas

De bewoners zijn heel handig en hebben veel creatieve ideeën. Heel bijzonder is de zelf gemaakte plantenkas van oude raamdelen. De AH moestuintomaten doen het hier fantastisch. Ze staan hier warm en droog: ideale groeiomstandigheden. Langs de gevel van het huis groeit een oude druif.

Olijfolievat als plantenbak

Wil je ook je tuin veranderen en kun je wel wat hulp gebruiken? Bel (06-51830191) of stuur mij een mail.

De bewoners van deze tuin vonden een tuinplan heel handig.

‘Het is goed om een plan te hebben. Vooral als je de tuin zelf gaat aanleggen. Dan hoef je niet elke keer weer in discussie met elkaar over de breedte van de paden, de plek waar de planten moeten komen, of de tafel wel past.’

Carla Wilhelm