Tijd voor actie! De wereld heeft mooie voortuinen nodig!

Vroeger was de voortuin een plek van grote waarde. In de loop der tijd zijn voortuinen veranderd in versteende gebieden. Stukjes niemandsland tussen de voordeur en de straat. Het is belangrijk dat we onze voortuinen niet om toveren tot parkeerplaatsen voor onze auto’s. De wereld heeft mooie voortuinen nodig! Het maakt de straten aantrekkelijk om te zien, biedt meerwaarde voor je huis en het groen in de tuin vormt een mooie buffer tussen ons en de vervuiling van de auto’s op de straat. Ook zorgt meer groen voor een betere waterafvoer in een stedelijke omgeving. Als alles versteend is kan water maar een kant op. Richting de riolering. Bij overvloedige regen leidt dit tot grote problemen zoals we onlangs in Engeland hebben gezien.

Groene  voortuin voor een gezond en vrolijk leven
Een groene tuin is goed voor je gezondheid. Het is al lang bekend dat je gelukkig wordt van groen. En ook dragen planten bij aan een goede gezondheid. Planten nemen 10 tot 20 procent van de uitlaatgassen op. Vooral planten met veel bladeren nemen veel vervuiling op.  Woon je aan een drukke weg? Planten kunnen helpen om de omgeving van je leefomgeving een stukje schoner te maken. Zet de planten zo dicht mogelijk in de buurt van het verkeer. Zo heb je de meeste kans dat de planten de uitlaatgassen opvangen.

IMG_0008

Ook in een kleine voortuin is veel mogelijk
Ook als je weinig ruimte in de voortuin hebt is er altijd wel plek voor groen. Zelfs als je ook je auto in de voortuin moet parkeren. Zet bijvoorbeeld een mooie klimplant langs de regenpijp van je huis zoals Clematis Armandii, Hortensia anomala subsp.petiolaris of Ceanothus zoals ‘Delight’. En het is een fabeltje dat klimplanten je muren kunnen beschadigen. Klimplanten beschermen juist de muren van je huis en hebben een isolerende werking. Ook is er altijd wel een plek voor een mooie plantenbak met geurende planten of een mooie groenblijvende plant.

Stoffen 009

Groen voortuin voor als je niet veel tijd hebt
Misschien denk je dat een groene tuin gelijk staat aan veel tuinwerk. Maar dat hoeft helemaal niet. Met mooie groenblijvende structuurplanten, een kleine boom en een gevarieerd aanbod van vaste planten maak je je tuin groen zonder dat je daar heel veel werk aan hebt. Twee keer per jaar een snoeibeurt is voldoende om je tuin mooi te houden!

Een auto en groen kunnen prima samen gaan
Het is niet nodig om je hele voortuin of garage pad te bestraten. Haal hier en daar een aantal tegels weg en zaai op de vrijgekomen plaats gras. In plaats van graszaad kun je ook bodembedekkers planten die tegen een stootje kunnen zoals penningkruid, kruipend zenegroen en citroen tijm. Over deze planten kun je gerust je auto parkeren!

Eosta1
Leer je buurt kennen
Tuinieren in je voortuin heeft nog een andere leuke bijkomstigheid. Je ontmoet je buren. De achtertuin is meestal omsloten en begrensd door schuttingen en hagen. Prettig om je in je eigen besloten wereldje terug te trekken. De voortuin is meer open en hierdoor maak je sneller een praatje met langslopende buren, de post bezorgen of spelende kinderen. Ga maar eens in je voortuin staan. Het werkt echt! Goed voor de gemeenschapszin!

Boom in de voortuin
Een kleine boom in de voortuin kan echt het verschil maken. We zijn vaak angstig voor bomen. Worden ze niet te groot? Wat als straks alle bladeren van de boom vallen. Geeft dit niet veel troep. Kijk een grote boom in een kleine voortuin kan inderdaad tot problemen leiden maar een kleine boom als een sierappel of een mooi bolboompje vormen alleen maar een meerwaarde in je tuin. Ze brengen hoogte in de tuin en daardoor meer ruimte. Ook trekken bomen leven aan in de tuin. Vogels zullen smikkelen van de sierappels en gebruiken een boom als landingsplek of schuilplek. En een levende tuin is een stuk leuker dan een tuin waar niets te beleven valt.

IMG_0036

Zelfs de kleinste voortuin kan een mooie groen en uitnodigingende plek zijn. Een groene voortuin heeft een aantal voordelen. De buurt wordt er mooier vanen het is goed voor jou en je omgeving.

Beperkt de verharding in je tuin (bestrating)
Wees creatief. Het is echt mogelijk om een auto en een tuin te combineren
Maak je tuin groen

Carla Wilhelm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *