Als ik een stad of dorp in het buitenland ben ga ik altijd de langs de begraafplaats. Ze zeggen zo veel over de geschiedenis van een dorp, van de mensen die er wonen, van de cultuur van het land. Ik loop rond, kijk naar de foto’s op de grafstenen. Van stoer uitziende bergbeklimmer, jonge mensen, een ouder koppel. Mensen van lang geleden….. Een aantal begraafplaatsen staan mij nog helder voor de geest. Zoals de Keltische begraafplaats in Ierland die ik lang geleden bezocht. Mysterieus en mystiek op een mistige en regenachtige dag. De stilte die er heerste, de verhalen van de mensen die je daar voelde. Of de begraafplaats rondom een kleine kerk in een bergdorp in Italië. Veilig omsloten door huizen, met bij elk graf een kaarsje dat brandde.
Maar het mooiste vond ik de begraafplaats in Theth. Een plaats in het noorden van Albanië. De begraafplaats ligt op een heuvel in het dorp, een paar honderd meter van een kleine kerk vandaan. Het enige dat de begraafplaats scheidt van het weiland waar de koeien lopen is een laag hekje. Een gemaaid pad loopt langs grafstenen en kruizen. En rondom deze plekken een zee van wilde bloemen en grassen. Alsof er een dekentje over alle mensen die daar lagen lag. Heel simpel maar heel mooi.
Ik denk dat planten en bloemen heel veel troost geven. En dat het bij het verwerken goed is om met aarde en planten bezig te zijn. Ik heb zelf 18 jaar geleden mijn dochtertje verloren en kon daar uren mee bezig zijn. Planten water geven, verdorde bladeren weg halen. Het gaf mij het gevoel dat ik toch nog iets kon doen, haar op de een of andere manier kon beschermen en het was fijn om het tuintje mooi te maken.
Inmiddels lijkt het tuintje niet meer op hoe het er eerst uitzag. Het boompje dat we geplant hadden werd te groot, de lavendel te houterig, andere planten gingen dood. Het is heel lastig om een kleine minituin mooi te houden. Omdat ik weet dat het een belangrijke plek is heb ik een aantal voorbeeldtuintje ontworpen. Deze kunnen je misschien kunnen helpen bij een tuintje dat je zelf van iemand hebt. De tuinen zijn makkelijk in onderhoud met planten die zichzelf kunnen redden. Inspiratie heb ik daarvoor gehaald uit het boek ‘De eeuwige tuin’ van Hanneke van Dijk.
Stekelroosjes, ezelszoor en iris
In deze tuin een tapijt van stekelroosjes (Acaena microphylla ‘Kupferteppich) . Deze plant heeft opvallende grijsgroene gekartelde blaadjes. Heel mooi in combinatie met de grijze viltige harige bladeren en roze bloemen van Stachys byzantina. In de zomer verschijnen de witte bloemen van Iris ‘Immortality’.
Een wolk van kattenkruid en roos ‘Lavender dream’
In de maanden juli en augustus vormen de bloemen van Nepeta x faasseniieen lichtblauwe wolk over het tuintje. Rosa ‘Lavender Dream’ is een laagblijvende roos met opvallende lavendelkleurige bloem.
Lampenpoetsersgras, ijzerhard en fijnstraal
In het midden de wuivende pluimen van Lampenpoetsersgras met daar tussendoor de ijle takken en bloemen van ijzerhard. Hieromheen een rand van fijnstraal met kleine margrietachtige bloemen.
Woltijm met blauwe druifjes en bostulpen
Als tapijt woltijm met daartussen door blauwe druifjes en bostulpen.
Ook mooi is een bodem bedekt met wintergroene pinksterbloemen. De pinksterbloemen bloeien eind voorjaar. In het voorjaar komen de sneeuwklokjes tevoorschijn. Koop bollen voor het tuintje en plant de helft van de bollen in je eigen tuin. Zo weet je dat als de bollen in je eigen tuin bloeien ze ook op het graf in bloei staan.
Dit zijn een aantal voorbeelden. Welke planten je kiest hangt natuurlijk ook af van degene die er begraven ligt en aan de persoon die er heen gaat. Ook de omstandigheden op de begraafplaats zelf bepalen welke beplanting geschikt is. Is het een zonnige plek, of ligt het graf in de schaduw van een boom? Is de grond erg droog of juist heel nat. Allemaal dingen waar je rekening mee moet houden.
Kun je wel wat hulp gebruiken? Bel (06-51830191) of stuur mij een bericht.