Villa Barbarigo bij Padua, de best bewaarde Barok tuin in Italie. En hoe je barok in je eigen tuin brengt.

Om aan de drukte en de hitte van de stad te ontsnappen bouwden veel rijke Venetiaanse families villa’s in de omliggende heuvelgebieden. Zo ook de familie Barbarigo. Bij de villa kwam je vanuit Venetië aan per boot. En dat moet een ware belevenis zijn geweest voor de bezoekers van de familie. Het eerste dat ze bij het aanmeren zagen was de imposante barokke ingang met fonteinen, beelden van dieren en de godin van de jacht: Diana. Met de ingang wilde de familie vrienden en andere bezoekers imponeren en in verwondering brengen. Een kenmerk van de barok: hoe mooier, imposanter en groter hoe beter.

De toegangspoort van Villa Barbarigo.

Het tuinpad der verlichting

De familie Barbarigo had de pestepidemie overleefd. Om God hiervoor te bedanken maakte ze een tuin. Een barok tuin. Met lange lanen, symmetrische vormen en veel pracht en praal. De tuin diende ook een bijzonder doel. Als je het pad door de tuin naar het de villa volgt, eindig je in verlichting. Tijdens je wandeling kun je je vergapen aan watervallen en beelden, tot rust komen op een mediteerplek, lachen om het water dat onder je voeten opborrelt en verdwalen in een 17e eeuws labyrinth.

Watervallen en beelden.

In het midden van de tuin bevindt zich het oudste labyrinth ter wereld

Tussen de hoge buxushagen kun je makkelijk verdwalen. Het hele pad is ongeveer 1,5 km lang en bestaat uit 6000 buxusplanten. De meeste van deze planten zijn meer dan 400 jaar oud. Niet zo gek dat er paniek uitbrak toen de eerste buxusmot gesignaleerd werd. Wekenlang toog een heel team  van tuinmannen en -vrouwen bij de schemering de tuin in om motten te vangen. Even leek dit goed te gaan, maar toen ze de strijd verloren zijn ze overgegaan op een chemische bestrijding van de mot.

Een labyrinth staat voor het leven. Want ook hier loop je vast, sla je de verkeerde weg in, maar komt het uiteindelijk goed.

Smalle paden met hoge hagen

De familie komt uit Venetië. Een stad met smalle straten en hoge huizen. De smalle paden met de hoge hagen in de tuin symboliseren de smalle straten in Venetië. Ze lopen evenwijdig aan de brede lanen in de tuin.

Lange laan naar de Villa met aan weerszijden hoge hagen.

Lange zichtlijnen

Vanaf de trappen van het huis kijkt je langs een lange as de tuin in. De tuin lijkt overal even breed maar als je goed kijkt, zie je dat de tuin aan het eind smal toe loopt. Zo lijkt de tuin langer.  

Lange zichtlijnen.

Hoe het voelt in de tuin

Als je de tuin van Barbarigo inloopt, word je overvallen door een gevoel van verwondering, een theatrale verrassing. Is dit niet wat een tuin zou moeten doen. Verwondering oproepen, je verrassen.

Hoe breng je barok en verwondering in je eigen tuin?

Een tuin als de tuin bij Villa Barbarigo is moeilijk te evenaren. Niet alleen heb je daar tijd voor nodig. De bouw van de tuin nam 40 jaar is beslag. Maar ook hebben de meeste van ons niet zo’n lap grond. En barokke tuinen vereisen grote stukken land die geschikt voor artistieke en dramatische landschappen.

Wat je wel kunt doen is een aantal elementen uit de tuin van villa Barbarigo toepassen in je eigen tuin.

Combineer strak met wild

Combineer een strak gevormde haag met een wilde border. De romantische en wilde beplanting staat in schril contrast met de formele vorm van de haag. Zo creëer je het gevoel dat achter de haag de wilde natuur begint.

Combinatie van strak en wild.

Creëer mysterie

Verberg bepaalde delen van de tuin zodat bezoekers nieuwsgierig worden en willen ontdekken wat erachter ligt. Dit kun je doen met overhangende bomen of struiken. Of een smalle doorgang in een haag zoals op de foto.

Deze smalle doorgang maakt je nieuwsgierig wat er achter de haag te zien is.

Voeg kunstzinnige elementen toe

Beelden, sculpturen, fonteinen en andere kunstwerken geven een gevoel van verwondering en magie in een tuin. Plaats ze strategisch om de aandacht te trekken en een unieke sfeer te creëren.

Beeld met een haag als omlijsting.

Creëer verborgen plekken

Maak gezellige hoekjes waar je kan zitten of je je terug kan trekken. Dit kunnen kleine zithoeken zijn verscholen tussen planten, of grotere zitgedeeltes met privacy.

Verscholen zitplek. In de baroktuinen vergaderden ze ook tussen de hoge hagen.

Of beter: ga naar Villa Barbarigo en doe inspiratie op

De villa ligt in Valsanzibio, ten zuiden van Padua in Noord Italie.

Wil je een tuin die verwondering oproept? Ik help je graag. Bel of mail me direct: 06 51 83 01 91 of carla@wilhelm.nl

Je las een blog van Carla Wilhelm, van Bladgeritsel Tuinontwerp

Klik hier voor meer info over tuinontwerp
Klik hier voor mijn tuinadviespakketten

Carla Wilhelm