Vlinderhof, genieten van Piet Oudolf in een openbare tuin

Vorige week heb ik een bezoek gebracht aan de Vlinderhof, de eerste openbare tuin van de wereld beroemde tuinontwerper Piet Oudolf. De Vlinderhof is een initiatief van Marc Kikkert. Hij ontdekte een braakliggend stuk grond vlak bij zijn huis aan de rand van het Maximapark in Leidsche Rijn. Al snel kwam bij hem het idee op om hier een tuin, ontworpen door zijn grote inspiratiebron Piet Oudolf, aan te gaan leggen. Van de gemeente kreeg hij groen licht en sinds 24 mei 2014 genieten buurtbewoners en tuinliefhebbers uit de hele wereld van deze geweldig mooie plek. Vaste planten, heesters, bloembollen en grassen vormen prachtig  stukjes nagebootste natuur. Je weet echt niet wat je ziet als je in de tuin rond wandelt!

Bijzonder is dat het park geheel wordt onderhouden door een groep enthousiaste vrijwilligers.

Je kunt de tuin het hele jaar tussen zonsopgang en zonsondergang bezoeken.

Meer informatie over de tuin en de planten vind je op de website van de Vlinderhof.

Vlinderhof foto

Vlinderhof, foto Carla Wilhelm

Foto Carla Wilhelm

 

Vlinderhof

Op de voorgrond Geranium ‘Rozenne’, de langst bloeiende blauwe geranium. Bloeit van eind mei tot de eerste nachtvorst. Daarachter Aster ‘Oktober Skies’. Een van mijn favoriete planten. Het is een laagblijvende stevige plant met massa’s grote lavendelblauwe bloemen met een geel hart. Vlinders zijn dol op deze plant.

 

Alle planten in de tuin vind je terug op een bord in de tuin, maar staan ook in een overzicht en een interactieve kaart op http://vlinderhof.com(foto Carla Wilhelm)

 

De lila kleurige bloemen zijn van Aster ‘Little Carlow’ en Aster spectabilis Indian summer (foto Marc Kikkert)

 

Foto Marc Kikkert

Opvallend in deze border zijn de geelgouden aren van Deschampsia cespitosa ‘Goldtau’. Indian Summer (foto Marc Kikkert)

 

 

Carla Wilhelm