“Tringelingeling”
Het fietsend echtpaar voor me hoort niks.
“TRINGELINGELING”, roep ik wat harder.
De vrouw op de Gazelle Ultimate C8 Plus HMB schrikt en slingert naar links. “Vervelende racefietser”, roept ze me na.
Of je nou voorzichtig inhaalt, belt, roept, fluistert. Je doet het als wielrenner nooit goed. Wielrenners hebben nou eenmaal niet zo’n beste naam. Gele bloemen hebben hetzelfde probleem.
Tuinliefhebbers vinden de kleur te fel en te aanwezig. Ze hebben liever blauwe, witte of roze bloemen. En dat is jammer want er zijn ook gele bloemen die minder op de voorgrond treden.
Maar er zijn meer redenen om voor geel te kiezen.
Lees maar.
Gele bloemen geven licht in de winter
Net op het moment dat jij in januari voor altijd je gordijnen wilt dicht trekken, zie je lichtpunten verschijnen in je tuin. Eerst voorzichtig maar dan bloeien ze steeds uitbundiger: de bloemen van winterjasmijn, magnolia en de toverhazelaar.
De lange smalle bladeren van de toverhazelaar krullen naar binnen en hebben daardoor iets weg van de poten van een spin. De bloemen ruiken zoet en houtig.
Gele bloemen verschijnen in de mooiste vormen
Ik weet niet of het toeval is maar planten met gele bloemen hebben de mooiste vormen. Sommige groeien als een kaars recht omhoog. Andere planten maken verdiepingen.
De stengel van de koningskaars groeit eerst de lucht in. Daarna vertakt hij zich en lijkt daardoor op een meerarmige kandelaar bezaaid met rozetten van bloemen.
De bloemen van de phlomis groeien in etages boven elkaar.
Geel trekt insecten aan
In tuinen zie je niet veel planten met gele bloemen. In de natuur des te meer. Dat is niet zonder reden. De heldere kleur lokt hommels en bijen naar het stuifmeel en de nectar van de bloemen. Het is net als met de geur van verse croissantjes bij de bakker in de ochtend. Of je nou wilt of niet. Je krijgt er vanzelf trek in.
Wil je meer leven in de tuin, plant dan planten met gele bloemen in je tuin. Je zal zien dat insecten in een rechte lijn naar bloemen vliegen.
Ik weet het niet hoor. Ik vind geel toch wel erg dominerend
Bij geel denk je misschien aan het felle geel van zonnebloemen of van een badeend. Maar gele bloemen zijn er in alle nuances. Van het citroengeel van een narcis in het voorjaar tot het warmgeel van de zonnehoed in het najaar. Probeer eens te experimenteren met losse planten in verschillende geel tinten. Wat is het effect als je zachtgele bloemen in een border met blauwe en paarse kleuren zet? Of geel met oranje naast elkaar?
Geel maakt mijn tuin toch kleiner?
Als je heel je tuin vol zet met gele bloemen wel. Maar als je geel combineert met koele kleuren kun je je tuin juist groter maken. Zet vooraan in je border gele rudbeckia’s en gele irissen. Achterin je tuin houd je de kleuren koel. Je trekt je tuin op deze manier uit elkaar. Op de foto zie je hoe dat werkt.
Stel de jongen met de gele trui wisselt van plek met de jongen aan het eind van de bank. Je oog valt dan als eerste op het felle geel van de trui. De ruimte lijkt daardoor kleiner.
Dus
Voeg geel toe in je tuin. Van Gogh gebruikte de kleur in al zijn schilderijen geel. Waarom jij niet?
En nu?
Begin met voorjaarsbloeiende bollen. Als je ze nu plant, geniet in het voorjaar van de mooiste bloemen. Wist je dat er ook een gouden druifje is.