Een dunne lange stengel.
Twee gehavende bladeren en een slijmspoor.
Dat is alles wat over is van je lupine plant. De daders liggen onder de bladeren van een ooievaarsbek uit te bakken.
Slakken.
Daar gaat je droom van een veld vol lupines.
Waar komen die slakken ineens vandaan?
Tijdens een droge periode lijkt het alsof de slakken je tuin voor goed hebben verlaten. Maar niets is minder waar. Ze zijn er altijd. Verscholen onder bladeren en stenen wachten ze op de eerste regenbuien. Dan komen ze uit hun schuilplaatsen tevoorschijn en glibberen in een rechte lijn richting je lievelingsplanten.
Hoe voorkom je een slakkenplaag?
Slakken hebben veel vijanden. Egels, merels, kikkers, padden, hagedissen en spitsmuizen zijn allemaal dol op slakken. Als je zorgt dat je deze dieren in je tuin hebt, voorkom je dat de slakken je tuin overnemen. Maak je tuin aantrekkelijk voor deze dieren. Zet bomen en struiken in je tuin waar vogels op kunnen landen. En met een vijver (ook met een mini vijver) lok je binnen de kortste tijd kikkers en salamanders naar je tuin.
Hoe bescherm je je planten tegen slakken?
Helemaal slakken loos zal je tuin nooit worden. Maar je kan het wel lastig voor ze maken. Wat helpt is een barriere rond je planten maken met bijvoorbeeld cacaodoppen. Cacaodoppen zien er natuurlijk uit en ruiken zoet. Leg ze in een een dikke laag rond de plant. Slakken houden niet van de scherpe randen van de doppen.
Het werkt echt. Waar je wel op moet letten is dat de doppen na een tijdje composteren. En dan hebben de slakken weer vrij spel.
Wat je ook kunt doen is je plant beschermen met een plastic pot. De bodem van een pot knip je eruit. In de bovenkant van de pot maak je met een schaar een kartelpatroon. Dit ziet er dan zo uit.
Duw de pot wel goed in de aarde, anders kruipen ze er onderdoor. De planten die je echt groot wil laten worden, kun je beter uit voorzorg uit je tuin halen en hoog op een tafel zetten. Vooral dahlia’s en basilicum planten zijn niet veilig voor slakken.
Dat is allemaal wel veel gedoe. Kan ik niet gewoon biologische slakkenkorrels strooien?
Je kan beter geen korrels strooien. Ook de biologische niet. Je dood daarmee niet alleen de naaktslakken maar ook de minder schadelijke huisjesslakken. En je haalt een onderdeel uit een voedselketen en dat is nooit verstandig. Heb je geen zin in gedoe, zet dan planten in je tuin waar slakken met een boog omheen kruipen. Ooievaarsbek bijvoorbeeld of wolfsmelk.
Wolfsmelk vinden slakken vies
Het lijkt soms zo’n strijd in de tuin, tegen onkruid, insecten
Hoe hard je ook schoffelt, spit en verdelgt. In de tuin heb je nooit controle over dingen. Planten groeien te hard of bloeien te weinig en slakken eten je salvia’s op. Maak er geen strijd van. Tuinieren doe je voor de lol en het bestrijden van wat dan ook hoort daar niet bij.
Gooi het over een andere boeg. Sluit vrienden met de slakken
Slakken zijn niet alleen maar vervelend, maar ze verzetten ook bergen werk voor je. Ze houden de aarde in je tuin luchtig en ruimen dode en zieke planten op. Verwen ze met planten die ze lekker vinden: malse slaplantjes of basillicum. Dan gaan ze eerst daarheen en laten je lupines met rust.
En weet je
Het mooie van tuinieren is ook dat je in de winter alles weer vergeten bent. Je begint langzaam weer te dromen van veld vol lupines of de mooiste dahlia’s.