Van een zandvlakte of een tegelparadijs naar een echte tuin met planten, struiken en bomen. Deze kleine tuinen laten zien dat wildheid overal kan bestaan.
1. Nieuwbouwtuin in Rotterdam Crooswijk
Als je bij de oplevering van je nieuwbouwhuis naar buiten kijkt, kun je je niet voorstellen dat een plant hier ooit wil groeien. Gelukkig is dat heel goed mogelijk. Deze zandbak is in twee jaar tijd veranderd in een tuin vol met bloeiende vaste planten zoals lavendel, kruisjesplant, salie en de blauwe dropplanten. Op het bankje in de schaduw van de sierappel zitten de bewoners als het op het terras aan huis te warm is.
Ontwerp: Bladgeritsel Tuinontwerp
Aanleg: Hofman en Zoon Tuinaanleg
2. Verborgen Haagse stadstuin
Het leuke van stadtuinen is dat ze omsloten en rustig zijn. Je zou niet zeggen dat de Herenstraat hier om de hoek ligt. Wat de bewoners wilden is een tuin als een verborgen tuin. Met verschillende nisjes en een pad dat rond de borders loopt. Veel planten met verschillende bladstructuren, bloeiende vaste bosplanten en klimplanten die over de schuttingen groeien.
Ontwerp: Bladgeritsel Tuinontwerp
Aanleg: Hofman en Zoon Tuinaanleg
3. Tegels eruit, planten erin
Over het ontwerp waren we het snel eens en binnen een week had Eliza iemand gevonden die haar kon helpen met het leeg halen van de tuin en het maken van de borders. Het planten van de planten vond ze een groot feest en ze heeft me al honderd keer geappt om te vertellen hoe blij ze zijn met de tuin. Zelfs de kat die nooit naar buiten wilde, is de tuin niet meer uit te krijgen.
Ontwerp: Bladgeritsel Tuinontwerp
Aanleg: Hoveniersbedrijf Hollaar
4. Strak en wild in Woerden
Voor deze tuin heb ik een schets gemaakt. De beplanting hebben Renate en Cor zelf bedacht. Het is een mooie levende tuin geworden. Regelmatig zie ik op facebook pagina van Cor foto’s voorbij komen van scheefbloemwitjes, struiksprinkhanen en andere insecten. Vorige week kwam er ook een hongerige egel uit de struiken tevoorschijn. Die hebben ze met veel liefde, water en eten weer opgelapt.
Ontwerp: Bladgeritsel Tuinontwerp
5. Familietuin in Reeuwijk
Marjolein: ‘De tuin is de groenste in de buurt. Zo leuk om te zien wat er uit de grond is gekomen dit seizoen. We krijgen echt veel complimenten’.
Ontwerp: Bladgeritsel Tuinontwerp
Aanleg: Hofman en Zoon Tuinaanleg.
6. Stadsoase in Kralingen
De Rotterdamse familie wilde een moestuin, een plek om te eten, om in de zon te zitten, ruimte om te klussen en heel veel groen. En dat allemaal op een oppervlak van 7 bij 4 meter. En toch is het gelukt. Over de pergola groeit een klimplant, de tuin heeft een klusschuur waar planten op groeien en in een verhoogde bak is plek voor slaplanten tomaten en andere groente. De tuin heeft ook twee terrassen om te zitten. Een achterin de tuin met een picknicktafel. En een aan huis in de ochtendzon. Hier staat een lange bank.
Ontwerp: Bladgeritsel Tuinontwerp
Aanleg: Bewoners
7. Achtertuin met doorkijk
Inge en Michiel wilden een speelse tuin met veel planten, kleur en plekken om te zitten. Belangrijk was ook een doorkijk naar het landschap dat grenst aan de achtertuin. Vanuit de woonkamer hebben de bewoners zicht op de tuin maar ook op het weiland. Het pad lijkt zo door te lopen over de sloot het weiland in.
Ontwerp: Bladgeritsel Tuinontwerp
8. Kleine tuin in Dordrecht
Stadstuin in Dordrecht twee jaar na de aanleg. De bewoners zijn heel blij met de verschillende terrassen om te zitten, het uitzicht vanuit de woonkamer en al het leven dat de tuin met de planten en struiken aantrekt.
Ontwerp: Bladgeritsel Tuinontwerp
Maar wat ik eigenlijk wil zeggen met deze tuinen
Ze zijn enorm belangrijk. Hoe klein ook. Want samen vormen ze een enorm patchwork kleed van mini-natuurreservaten hebt, waar vogels, insecten en andere dieren kunnen rondscharrelen, schuilen en eten.
Ik schreef er een blog over.