Hoe 8 kleine stadstuinen onherkenbaar veranderen

Van een zandvlakte of een tegelparadijs naar een echte tuin met planten, struiken en bomen. Deze kleine tuinen laten zien dat wildheid overal kan bestaan.

1. Nieuwbouwtuin in Rotterdam Crooswijk

Als je bij de oplevering van je nieuwbouwhuis naar buiten kijkt, kun je je niet voorstellen dat een plant hier ooit wil groeien. Gelukkig is dat heel goed mogelijk. Deze zandbak is in twee jaar tijd veranderd in een tuin vol met bloeiende vaste planten zoals lavendel, kruisjesplant, salie en de blauwe dropplanten. Op het bankje in de schaduw van de sierappel zitten de bewoners als het op het terras aan huis te warm is.

Ontwerp: Bladgeritsel Tuinontwerp
Aanleg: Hofman en Zoon Tuinaanleg

De zandvlakte bij je nieuwbouwtuin
De tuin in juni twee jaar later. Met lavendel, kruisjesplant, salie en de blauwe dropplant.

2. Verborgen Haagse stadstuin

Het leuke van stadtuinen is dat ze omsloten en rustig zijn. Je zou niet zeggen dat de Herenstraat hier om de hoek ligt. Wat de bewoners wilden is een tuin als een verborgen tuin. Met verschillende nisjes en een pad dat rond de borders loopt. Veel planten met verschillende bladstructuren, bloeiende vaste bosplanten en klimplanten die over de schuttingen groeien.

Ontwerp: Bladgeritsel Tuinontwerp
Aanleg: Hofman en Zoon Tuinaanleg

Van een tuin vol met tegels …
…. naar een tuin met plantenborders, smalle paden en schuttingen met klimplanten.

3. Tegels eruit, planten erin

Over het ontwerp waren we het snel eens en binnen een week had Eliza iemand gevonden die haar kon helpen met het leeg halen van de tuin en het maken van de borders. Het planten van de planten vond ze een groot feest en ze heeft me al honderd keer geappt om te vertellen hoe blij ze zijn met de tuin. Zelfs de kat die nooit naar buiten wilde, is de tuin niet meer uit te krijgen.

Ontwerp: Bladgeritsel Tuinontwerp
Aanleg: Hoveniersbedrijf Hollaar

Zoals Eliza de tuin aantrof toen ze het huis kocht
Hoe de tuin veranderde dit voorjaar.

4. Strak en wild in Woerden

Voor deze tuin heb ik een schets gemaakt. De beplanting hebben Renate en Cor zelf bedacht. Het is een mooie levende tuin geworden. Regelmatig zie ik op facebook pagina van Cor foto’s voorbij komen van scheefbloemwitjes, struiksprinkhanen en andere insecten. Vorige week kwam er ook een hongerige egel uit de struiken tevoorschijn. Die hebben ze met veel liefde, water en eten weer opgelapt.

Ontwerp: Bladgeritsel Tuinontwerp

Strakke lijnen
En weelderige planten.

5. Familietuin in Reeuwijk

Marjolein: ‘De tuin is de groenste in de buurt. Zo leuk om te zien wat er uit de grond is gekomen dit seizoen. We krijgen echt veel complimenten’.

Ontwerp: Bladgeritsel Tuinontwerp
Aanleg: Hofman en Zoon Tuinaanleg.

6. Stadsoase in Kralingen

De Rotterdamse familie wilde een moestuin, een plek om te eten, om in de zon te zitten, ruimte om te klussen en heel veel groen. En dat allemaal op een oppervlak van 7 bij 4 meter. En toch is het gelukt. Over de pergola groeit een klimplant, de tuin heeft een klusschuur waar planten op groeien en in een verhoogde bak is plek voor slaplanten tomaten en andere groente. De tuin heeft ook twee terrassen om te zitten. Een achterin de tuin met een picknicktafel. En een aan huis in de ochtendzon. Hier staat een lange bank.

Ontwerp: Bladgeritsel Tuinontwerp
Aanleg: Bewoners

Meer groen in de tuin. Dat is de grootste wens van de bewoners.

7. Achtertuin met doorkijk

Inge en Michiel wilden een speelse tuin met veel planten, kleur en plekken om te zitten. Belangrijk was ook een doorkijk naar het landschap dat grenst aan de achtertuin. Vanuit de woonkamer hebben de bewoners zicht op de tuin maar ook op het weiland. Het pad lijkt zo door te lopen over de sloot het weiland in.

Ontwerp: Bladgeritsel Tuinontwerp

De nieuwbouwtuin net na de aanleg.
Een jaar later.

8. Kleine tuin in Dordrecht

Stadstuin in Dordrecht twee jaar na de aanleg. De bewoners zijn heel blij met de verschillende terrassen om te zitten, het uitzicht vanuit de woonkamer en al het leven dat de tuin met de planten en struiken aantrekt.

Ontwerp: Bladgeritsel Tuinontwerp

De tuin loopt in een punt en lijkt daardoor heel klein.
De borders met planten en struiken verdoezelen de taartpunt van de tuin.

Maar wat ik eigenlijk wil zeggen met deze tuinen

Ze zijn enorm belangrijk. Hoe klein ook. Want samen vormen ze een enorm patchwork kleed van mini-natuurreservaten hebt, waar vogels, insecten en andere dieren kunnen rondscharrelen, schuilen en eten.

Ik schreef er een blog over.

Carla Wilhelm