Een eettafel voor 8 personen
Trampoline
Een plek voor de Big Green Egg
Grasveld voor de hond
Je wilt het allemaal. Maar hoe gaat dat passen in je kleine stadstuin?
Gelukkig hoeft een kleine tuin niet te betekenen dat je geen grote plannen kan hebben. Zelfs van het kleinste postzegeltuintje kun je een mooie buitenruimte maken, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten.
Wat wil je doen in je kleine tuin?
Voordat je je tuin gaat inrichten is het handig om je af te vragen waarom je een tuin wilt. Misschien wil je dahlia’s kweken, of wil je een veilige plek voor je kinderen om te spelen. Dit is een belangrijke vraag, want je kan niet alles realiseren. Hoe beter je weet wat je wilt, hoe mooier je kleine tuin wordt.
Voor Frederik en Anne zijn koken en lekker eten bijvoorbeeld heel belangrijk. Daarom hebben de bbq en een grote picknicktafel tafel een prominente plek gekregen in deze tuin. Rondom de bbq en langs de ramen staan planten die tegen schaduw kunnen. En verder zijn we de hoogte in gegaan met planten in de vensterbank van het kleine raam en een rek met kruiden.
Hoe maak je de wandeling in je tuin?
Je kan een recht pad maken naar de schuur in je tuin. Dan ben je er zo. Maar je kan er ook een hele tocht van maken. Laat het pad in je tuin slingeren rondom je krentenboom en een border vol met siergrassen en bloeiende zonnehoeden. Het duurt dan even voordat je van A naar B loopt, maar je tuin lijkt veel groter.
Een omweg in deze tuin is niet erg. Onderweg loop je door een border met zonnehoeden, margrieten en wuivende siergrassen.
Kies grote planten
Mijn eerste tuin was niet groot, maar ik had het idee dat ik een landgoed had. Bij het tuincentrum kocht ik alle planten die ik mooi vond en zette die dicht op elkaar in de borders. Het was net een mini arboretum en al die verschillende soorten planten maakte mijn tuin rommelig en vol. Je kan beter 1 of twee grote eyecatchers kopen. Bijvoorbeeld een Corylus maxima ‘Purpurea’ en een kleine sierappel. Weef verder grote groepen van 5 tot 6 verschillende vaste planten door je tuin en je zal zien dat dit een groot en ruimtelijk gevoel geeft.
Renovatie van een bestaande tuin. De magnolia boom is gebleven en bepaalt voor een groot gedeelte de sfeer in de tuin. Met een goede onderbeplanting heeft de tuin verder niet zo veel nodig.
Maak gebruik van elke centimeter, planten passen overal
Leg de tegels in je tuin iets uit elkaar en zet er planten tussen. Je maakt je tuin er groener mee en de planten laten het regenwater makkelijker weglopen. Zet planten tussen de tegels die het niet erg vinden als je over ze heen loopt. Zoals tijm of stekelroosje.
Tussen de tegels in deze voortuin groeit een tapijt van stekelroosje (Acaena microphylla ‘Kupferteppich). Deze plant heeft opvallende grijsgroene gekartelde blaadjes. Heel mooi in combinatie met de grijze viltige harige bladeren en roze bloemen van Stachys byzantina. In de zomer verschijnen de witte bloemen van Iris ‘Immortality’.
Kijk verder dan je tuin en leen het landschap om je heen
Ga eens op een krukje in je tuin staan en kijk over de schutting of de haag naar de omgeving. Zijn daar elementen die je mooi vindt en graag in je eigen tuin zou willen hebben? Het kan alles zijn. De boom van de buren, een sloot. Zie je iets moois? Leen dit dan in je eigen tuin. ‘Landschap lenen’ is een oude techniek waarbij je een element uit de omgeving opneemt in je eigen tuin. Het lijkt dan alsof je tuin veel groter is en niet ophoudt bij de schutting of haag.
Hoe je landschap leent, lees je in dit blog.
Het is net alsof de bomen verderop in het weiland bij deze tuin horen.
Maar
Voordat je met het inrichten van je tuin begint ga je naar buiten.
Observeer wat er allemaal om je heen is. Wie zijn je buren, waar komt het geluid vandaan? Welke bomen staan er al in de tuin. Waar zingt het roodborstje ’s ochtends. Alles wat je ziet kan belangrijk zijn voor je tuin.
En dan?
Staat niets meer in de weg om van jouw tuin de mooiste plek op aarde te maken.