Ik blader door een interieurtijdschrift. Ik zucht. Waarom heb ík geen kussens in de kleur van de gordijnen? Waarom staat het in míjn kast van geen meter als ik mijn boeken op kleur zet? Gelukkig duurt mijn frustratie nooit lang. In het huis op de foto’s struikel je de volgende dag óók over de zooi. Met de foto’s in tuintijdschriften is het net zo. De Zeeuwse knoopjes doen het daar altijd beter.
Tuinieren is niet leuk als je tuin er perfect uit moet zien. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Sterker nog: de perfecte tuin bestaat niet.
Waarom is jouw tuin niet zoals die in Groei en Bloei?
Omdat de foto’s zijn genomen als de zon schijn en als alles in bloei staat. Kom je een week later dan is de pioenroos uitgebloeid, heeft een storm de rozenblaadjes weggeblazen en is het gras niet meer zo strak gemaaid. De tijdschriftentuin oogt rommelig en doet, net zoals jouw tuin, waar hij zin in heeft. Een tuin gedraagt zich nou eenmaal niet als je interieur. Hij leeft.
Een rommelige tuin is prima
Oude takken, bladeren, uitgebloeide planten, een tak die de verkeerde kant opgroeit: het hoort bij een tuin. Je kan alles netjes wegharken en in vuilniszakken stoppen, maar daar doe je je tuin geen plezier mee. Plantenresten zijn goed voor het bodemleven. Til maar eens een laag bladeren in je tuin op. Spinnen, kevers, wormen en insecten zitten er lekker beschut van te eten. Als ze uitgegeten zijn bestuiven ze je kogeldistels en bestrijden ze de luizen op je appelboom. Wat achterblijft is humus voor je planten.
Maar valt er voor ons dan ook nog wel wat te genieten in die rommelige tuin?
Het belangrijkste aan je tuin is de structuur. Met een goede structuur ziet je tuin er altijd mooi uit, ook als je hortensia uitgebloeid is of als het winter is. Je geeft vorm met een haag, een pad of een bijzondere boom als de Japanse esdoorn, kornoelje of een treurpeer.
Als je slim kiest, heb je het hele jaar iets moois om naar te kijken
Veel vaste planten bloeien lang. Soms wel vier maanden lang. Longkruid bloeit al vanaf april, de zonnehoed komt pas in september tot volle bloei en gaat door tot de eerste vorst. Dat er ook wat losse takken en bladeren liggen is helemaal niet erg.
Ook zien veel planten er uitgebloeid nog mooi uit. Denk aan de verdroogde bloempluimen van siergrassen als prachtriet en struisriet. Of de zaden van kogeldistel en bosrank.
Dus
Zie de tuin niet als een taakstraf. Je hebt nou eenmaal niet overal controle over. Er gebeurt zovéél in een tuin. Sommige planten gaan dood, andere groeien te hard of in een vreemde vorm. Laat het idee los dat alles perfect moet zijn.
En nu?
Ga in de tuin zitten. Kijk om je heen en geniet. Zonder te bedenken wat er allemaal beter of anders kan.
Wil je ook genieten van je tuin? Maar weet je niet hoe je dat moet doen. Ik help je graag. Bel of mail me direct: 06 51 83 01 91 of carla@wilhelm.nl.
Je las een blog van Bladgeritsel Tuiontwerp
Klik hier voor meer info over tuinontwerp
Klik hier voor mijn tuinadviespakketten